granice
gabi: lim(x dąży do minus nieskończoności) (|x+5|−|6−x|)=...
lim(x dąży do minus nieskończoności) (
√2−4x−
√1−x)/
√−x
czy ktoś mółbym mi dokładnie wytłumaczyć te przykłady ?
7 paź 16:22
pomagier:
1) = lim ( − x − 5 − 6 + x ) = − 11
7 paź 16:48
x: w 2) powinno wystarczyć przemnożenie przez sprzężenie, przemnożenie mianownika, wyciągnięcie
najwyższych potęg (pamiętając, że √x2 = |x|) z występujących w mianowniku pierwiastków +
uproszczenie całości z uwzględnieniem znaku pod wartością bezwzględną. Wynik to 1.
7 paź 16:56
x:
w 1)
|x+5| zamieniasz na −(x+5) = −x − 5 ze względu na to, że to co jest pod wartością bezwzględną
leci do −∞
a |6−x| zostaje jako 6 − x ze względu na to, że masz coś w stylu "dodatnia − (−∞)", czyli
dodatnia
i tak z |x+5| − |6−x| uzyskujesz −x − 5 − (6 − x) = −x −5 −6 + x = − 11
7 paź 17:03
gabi: dalej nie wiem co z czego wynika w pierwszym przykładzie
7 paź 17:05
gabi: dzięki "x" już rozumiem
7 paź 17:06
x:
7 paź 17:08