zbiór wartości i dziedzina
tangjinjaem: Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji:
dziedzina mi wyszła tak:
| | π | | π | | π | | kπ | |
x ≠ |
| +kπ V x ≠ − |
| +kπ => x ≠ |
| + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | kπ | |
czyli D = R \ { |
| + |
| } |
| | 4 | | 2 | |
a zbioru wartości nie potrafię wyznaczyć : /
7 paź 20:19
Adamm:

po pierwsze, dziedzina tangesa
czyli x≠π/2+kπ, k∊ℤ
po drugie
tg
2x≠1 ⇔ tgx≠1 ∧ tgx≠−1 ⇔ x≠π/4+kπ/2
D=ℛ\(∪
k∊ℤ{π/4+kπ/4})
inna sprawa
t=tg
2x∊<0;
∞)
i mamy zbiór wartości funkcji
| | 1 | |
f*(t)= |
| dla t∊<0; ∞) |
| | 1−t | |
rysujemy hiperbolę
f należy do (−
∞; 0)∪<1;
∞)
no i mamy zbiór wartości
7 paź 20:26
tangjinjaem: dziękuję
7 paź 20:47
tangjinjaem: Tylko mam takie pytanie, bo jak narysuję sobie wykres tej funkcji f(x) = 1/(1−tg2x)
w programie to zbiór wartości wychodzi (−∞;0> ∪ <1;∞) czyli jest domknięty przy 0,
to czemu tu tak nie wyszło?
8 paź 00:03
iteRacja:
dziwny ten wynik (−∞;0> ∪ <1;∞)
0 należy do zbioru wartości funkcji tylko wtedy, gdy funkcja ma miejsca zerowe
a f(x) = 1/(1−tg2x) jak widać, nie ma miejsc zerowych
8 paź 00:12
tangjinjaem: w sumie racja, nie wiem czemu tak wyszło na wykresie
8 paź 00:22