Równanie wykładnicze
hehe#2: Mam rozwiązać równanie:
5x + 5x−2 + 5x−4 + ... = √100 * 5x + 5 / 24.
Doszedłem do równania 52x+4 = 100 * 5x + 5 i nie wiem co dalej
7 paź 23:31
5-latek: Nie sprawdzam czy dobrze
52x*54−100*5x−5=0
625*52x−1005x−5=0
5x=t i t>0
625t2−100t−5=0
7 paź 23:38
5-latek: Chcialo mi sie sprawdzic i wyszlo dobrze
125t
2−20t−1=0 ( po podzieleniu przez 5 obu stron rownania
Δ= 400+500= 900
| | 1 | |
5x= |
| to 5x= 5−1 to x=−1 |
| | 5 | |
7 paź 23:58
hehe#2: Ale ja głupi nie pomyślałem o równaniu kwadratowym
8 paź 00:30