Notacja indukcja
adrian95: Stosując zasadę indukcji wykaż, że dla wszystkich n∍N+ prawdziwe są wzory:
3+11+19+...+(8n−5)=4n2−n
1*2*3+2*3*4+...+n(n+1)(n+2)=1/4n(n+1)(n+2)(n+3)
7 paź 22:49
5-latek: Nawet nie potrafisz sprawdzic prwdziwosci rownosci dla n=1 ?
7 paź 22:58
5-latek: a) dowod indukcyjny
Krok nr 1
L= 8*1−5=3
P= 4*1−1=3
L=P
krok nr 2
L= 3+11+19+...+(8n−5)+((8(n+1)−5)= 4n2−n+8n+3 = 4n3+7n+3
P= 4(n+1)2−(n+1)= 4(n2+2n+1)−n−1= 4n2+8n+4−n−1= 4n2+7n+3
L=P
Wykazalismy zatem ze dla kazdej liczby naturalenej n≥1 prawdziwaosc implikacji T(n)⇒T(n+1)
gdyz z prawdziwosci jej poprzednika wynika prawdziwosc jej natepnika
8 paź 18:56
5-latek: b)Dowod indukcyjny
Krok nr 1
Sprawdzamy prawdziwosc wzoru dla n=1
L= 1*2*3=6
L=P
Krok nr 2
Sprawdzamy czy jesli wzor jest prawdziwy dla n to czy tez jest prawdziwy dla nastepnej liczby
naturalnej n+1
Strona lewa
L= 1*2*3+2*2*4+...+ n(n+1)(n+2)+(n+1)(n+1+1)(n+2+1)
L= 1*2*3+2*3*4+ .... n(n+1)(n+1)+ (n+1)(n+2)(n+3)
| | n(n+1)(n+2)(n+3) | |
L= |
| +(n+1)(n+2)(n+3) |
| | 4 | |
L= U[n(n+1)(n+2)(n+3)+4(n+1)(n+2)(n+3}{4}
zostawmy to na razie w takiej postaci .
jeli trzeba bedzie to sie poredukuje
Teraz strona prawa
Trzeba bedzie jednak lewa strone poredukowac
ja sie tutaj nie bede meczyl i wpiszse do wolkrama (duzo liczenia przy niedzieli
| | (n+1)(n+2)(n+3)(n+4) | |
Pokazal |
| |
| | 4 | |
czyli L=P
Wmiosek
Wykazalismy dla kazdej liczby naturalenej n≥1 prwdziwosc implikacji T(n)⇒T(n+1) gdyz z
prawdziwosci jej oprzednika wynika przwdziwosc jej nastepnika
8 paź 19:45