wypadkowa
pytanko: Rzeka płynie z prędkością v1=10 km/h. Po rzece porusza się łódka z prędkością v2=15
km/h względem wody w rzece. Jaką wypadkową prędkość (podać wartość i kierunek)
względem brzegu ma łódka w trzech przypadkach:
a) łódka porusza się z prądem rzeki,
b) łódka porusza się pod prąd rzeki,
c) łódka płynie prostopadle do brzegu rzeki.
7 paź 14:17
pytanko: a) suma wektorów, 25 km/h
b) −5 km/h
c) suma wektorów 25 km/h
Jesli dobrze mysle, to jak okreslić ich kierunek teraz?
7 paź 14:18
5-latek:

c) wiec nie suma
b) −5km/h? (ujemna predkosc?
7 paź 14:23
pytanko: Wiec jak obliczyć c) i określić kierunek tych wektorów?
7 paź 14:26
iteRacja:

czy w punkcie c/ suma wektorów będzie taka jak w pkt a/ ?
suma wektorów jest wektorem!
7 paź 14:27
pytanko: Byłby ktoś wstanie to rozwiązać i wytłumaczyć mi, bo w c pewnie ma być iloczyn, ale nie
rozumiem tego
7 paź 14:30
'Leszek: c) na podstawie tw.Pitagorasa : vc = √ v12 + v22 = √725 = ....
7 paź 14:35
pytanko: A kierunek, jak okreslić?
7 paź 14:39
5-latek:

Stosujesz metode rownolegloboku (masz dodac te wektory
Zaden iloczyn
7 paź 14:39
pytanko: Skoro w c) jest dodawanie to w a)

? Zrobiłem na logikę
7 paź 14:41
iteRacja:

to jak łódka porusza się względem obserwatora stojącego na brzegu pokazuje wektor v
1 + v
2 (
nie wiem jak zapisać strzałkę na znakiem wektora)
kierunek i zwrot masz na rysunku
długość tegorzeg wektora oblicz z tw. Pitagorasa
7 paź 14:43
'Leszek: | | v2 | |
Kierunek : tg α = |
| = ... |
| | v1 | |
7 paź 14:44
5-latek: Czy tego nie rozumiesz ze w a) wektrory sa do siebie rownolegle a w c) prostopadle?
Wlasnie w a) dodajesz v1+v2
7 paź 14:44
pytanko: A w a) jaki będzie kierunek? Tak samo b) ?
7 paź 15:04
iteRacja:
a/ kierunek równoległy do brzegu rzeki, zwrot dla rysunku z 14:27 w prawo
b/ kierunek równoległy do brzegu rzeki, zwrot dla rysunku z 14:27 w lewo
7 paź 15:06
pytanko: | | 15 | |
c) kierunek tga = |
| do brzegu? |
| | 10 | |
7 paź 15:08
iteRacja:
wektor niezerowy ma kierunek, zwrot i wartość
ta teza stała się ostatnio mało popularna, może dlatego że obowiązkową naukę fizyki skrócono o
dwa lata
7 paź 15:09
'Leszek: Tak , kat α to kat jaki tworzy wektor predkosci lodzi vc z brzegiem rzeki !
kat α na podstawie tablicz trygonometrycznych ( albo z kalkulatora )
7 paź 15:11
'Leszek: Kolego@ iteRacja, jeszcze punkt przylozenia !
Rzeczywiscie masz racje o tym ze skrocono nauke fizyki , moze w czteroletnim liceum
bedzie jak dawniej ?
7 paź 15:14
iteRacja:
może...
7 paź 15:26
Przeczkolak: Jest ktoś w stanie zrobić zadanie od początku do końca z obliczeniami?
12 mar 12:02
Loki: to podsumowując (żeby było w jednym miejscu):
a) rys: v1→v2→
obl: v1+v2=10+15=25(km/h)
odp: kierunek równoległy do brzegu rzeki, zwrot w prawo, o prędkości wypadkowej 25 km/h
b) rys: v1→←v2
obl: v1−v2=10+15=−5(km/h)
//"−" oznacza że kierujemy się w przeciwną stronę czyli w lewo w a) mieliśmy dodatnią więc
// był zwrot w prawo
odp: kierunek równoległy do brzegu rzeki, zwrot w lewo o prędkości wypadkowej 5 km/h
c)rys: patrz 7 paź 14:39
obl: vw=√{ v1}2 + {v2}2 =√102+152=5 √13
//prędkość wypadkowa
tgα=v1/v2=10/15
α≈56,3*
odp: kierunek pod kątem 56,3*, zwrot w lewo o prędkości wypadkowej 5 √13 km/h
13 cze 16:28
kerajs:
ad c)
Jeśli łódka płynie prostopadle do brzegu rzeki to (moim zdaniem) jej prędkość wypadkowa wynosi
5√5 km/h.
13 cze 16:36
an: @kerajs: cytat "Przecież zadania rozwiązuje się literalnie, co do zamieszczonej treści,
a nie tego co autor chciał napisać. I tak samo powinno się je oceniać."
W/g mnie powinno być napisane względem punktu np. startowego, pisze "brzegu", brzeg to linia,
więc po co to rozwiązujesz na dodatek wynik?, mógłbyś uzasadnić
14 cze 13:20
I'm back: Podsumowujac:
Względem BRZEGU rzeki prędkości to:
a) 0 km/h
b) 0 km/h
c) − 15km/h lub 15km/h (w zależności czy się przybliża do 'naszego' brzegu czy też nie)
Względem jakiegoś punktu na brzegu.
Odpowiedź jest niejednoznaczna, nie znamy dokładnego usytuawania punktu na brzegu rzeki oraz
pozycji łódki na rzece, dodatkowo nieznane jest usytuowanie łódki względem punktu.
Odpowiedzi podane przez Lokiego dotyczą tylko sytuacji gdy łódka w czasie 0 jest dokładnie przy
brzegu na wysokości punktu względem którego mierzymy prędkość.
Jednak wtedy zgadzają się tylko wartości, znaki... możnaby polemizować.
14 cze 14:32
kerajs: Akurat fragment o brzegu jako układzie odniesienia uważam za poprawny. Niezależnie od tego w
którym punkcie brzegu stoi obserwator to kierunki i wartości wektorów prędkości będą takie
same. Nie jest więc błędem pisać o brzegu jako układzie odniesienia.
Dociekliwy uczeń zwróciłby uwagę na brak informacji iż rzeka, przynajmniej na odcinku po którym
pływa łódka, powinna mieć równoległe i proste linie brzegowe oraz w każdym miejscu rzeki
prędkość i kierunek jej nurtu powinny być takie same, choć wiadomo iż takich rzek nie ma.
Nadal obstaję przy odpowiedzi 5
√5 km/h w c)
@an
Żaden fizyk nie napisałby, iż w pewnym ruchu przyspieszenie ciała jest dwa razy większe od jego
prędkości, ani takiej bzdury jak tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/410379.html skąd wziąłeś moje słowa.
15 cze 06:20