predkosc
łyżka: Oblicz promień koła zamachowego, jeżeli przy prędkości liniowej punktów na obwodzie v1 = 6 m/s,
punkty znajdujące się o l = 15 cm bliżej od osi poruszają się z prędkością liniową v2 = 5,5
m/s.
7 paź 16:23
Janek191:
| | m | |
v2 = ω*( r − 0,15) = 5,5 |
| |
| | s | |
7 paź 16:26
łyżka: Co mam dalej z tym zrobić?
7 paź 16:33
Janek191:
więc
6 r − 0,9 = 5,5 r
0,5 r = 0,9
r = 1,8 [ m ]
============
7 paź 16:33
łyżka: Dziękuję ślicznie. Czyli cały sens zadania polega na tym, że trzeba wiedzieć, że prędkość
kątowa jest taka sama dla całego ciała? Orientujesz się może czy istnieje jakiś dowód na to?
7 paź 16:38
Janek191:
To jest oczywiste
7 paź 16:39
łyżka: Dlaczego tak uważasz?
7 paź 16:42
Janek191:
W jednostce czasu zakreślany jest taki sam kąt.
7 paź 16:46
łyżka: W sumie ma to sens. Jeszcze raz wielkie dzięki!
7 paź 16:48
łyżka:
7 paź 17:16