matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
długosc odcinka
Figa:
Niech ABCD bedzie czworokatem takim ze ∠ABC = ∠ADC = 90º oraz ∠BCD > 90º. Niech P będzie wewnatrz ABCD tak ze BCDP jest równoległobokiem, oraz AP przecina BC w punkcie M. Wyznacz AM, jeśli BM = 2, MC = 5, CD = 3.
7 paź 09:32