Uprość wyrażenie
Angelika:
poproszę o wyjaśnienie krok po kroku, jak dziecku, bo naprawdę nie mam już żadnych pomysłów i
wiem, że nic nie wiem.
| | | | n(n−1)(n−2) | | n(n−1)(n−2) | |
Wiem, że | = |
| = (i tego kroku nie rozumiem) |
| (skąd |
| | | 3!(n−3)! | | 6 | |
się wzięła ta 6 tak właściwie?)
7 paź 01:06
5-latek: dla n=3 w mianowniku masz 3!*0!= 6 bo 3!= 1*2*3=6 i 0!=1
Moze chodzi o to
7 paź 01:15
Angelika: Tak, to jeszcze wiem. Ale co by było jakby np n=5? Wtedy 3!(n−3)!≠6.
7 paź 01:20
5-latek: n!= (n−3)!*(n−2)(n−1)n
7 paź 01:28
5-latek: Dobranoc
7 paź 01:31
Angelika: Okej, czyli ja na początku źle zrozumiałam, (n−3)! się skróci. Ale w takim razie skąd się ono
wzięło w liczniku? Czemu akurat tak?
Dobranoc
7 paź 01:46
iteRacja:
definicja
w Twoim zapisie 1:06 jest błąd, powinno być:
| | n! | |
= |
| bo taka jest definicja i tak to musi wyglądać |
| | (n−3)!*3! | |
można to przekształcić tak jak napisał
5−latek (pozdrawiam!) o 1:28,
ponieważ n!= (n−3)!*(n−2)(n−1)n
| | n! | | (n−3)!*(n−2)(n−1)n | |
= |
| = |
| |
| | (n−3)!*3! | | (n−3)!*3! | |
i wtedy skrócić (n−3)! w mianowniku i liczniku
| (n−3)!*(n−2)(n−1)n | | (n−2)(n−1)n | | (n−2)(n−1)n | |
| = |
| = |
| = |
| (n−3)!*3! | | 3! | | 3*2 | |
tyle zostaje i wiadomo skąd się wzięło 6, co kończy sprawę
7 paź 08:58
5-latek: Pozdrawiam rowniez
7 paź 09:04
Angelika: | | | |
Dziękuję bardzo  w takim razie co można zrobić z | ? |
| | |
7 paź 09:43
5-latek: ja bym zastosowal ten sam wzor
Z definicji silni
(2n)!= (2n−2)!*(2n−1)*2n
7 paź 09:54
Angelika: Bardzo dziękuję za pomoc! Teraz już wszystko rozumiem
7 paź 10:51
5-latek: No i gitara
7 paź 10:56