matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.12.2009
Zadania
Odp.
2
Andrzej:
Prosze o pomoc w zadaniu Okresl wzajemne polozenie okregow
1
Weronika:
Hej, mam mały problem z zadaniem Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu. Sporządź wykres.
3
mm4:
oblicz granice
1
Ravana:
:::rysunek::: Zadanie 1
3
niunia:
wysokosc trojkata ABC opuszczona na bokAB ma dlugosc 4 i tworzy z bokiem BC kąt o mierze 45 stopni oraz z bokiem AC kat o mierze 60 stopni. Oblicz pole i obwod trojkata ABC
1
ANDZIA2203:
rozwiąż nierówność (x+2)
3
(x+1)
2
(x−3)
2
(x−5)
5
<0
2
Twi:
Witam, proszę o szybką pomoc
1
Olaf:
mam obliczyć 3P−Q, gdzie P(x)= x
2
−3x +2, Q(x)= X
4
−1 kto mi pomoże to rozwiązać tak abym to zrozumiał? z góry
1
niunia:
krotsza przekatna trapezu ma dlugosc 4 i dziwli do na 2 trojkaty prostokątne. Wyznacz tangens kąta jaki tworzy ta przekątna z dłuższa podstawa wiedziac ze wysokosc trapezu ma dlugosc 3
1
pat:
prosze o pomoc
Daria będąc na zakupach w galerii handlowej zazwyczaj wchodzi po ruchomych schodach z
1
pat:
prosze o pomoc
Daria będąc na zakupach w galerii handlowej zazwyczaj wchodzi po ruchomych schodach z
3
niunia:
na drodze promieni slonecznych ktore padaja na ziemie pod katem 20 stopni stoi drzewo o wysokosci 3m w jakiej maksymalnej odleglosci od drzewa moze stanac osoba o wzroscie 180 cm tak
0
pat:
Prostokąt o bokach długości 5 i 12 przesunięto równolegle w kierunku wyznaczonym przez jego przekątną. Pole części wspólnej prostokąta i jego obrazu jest równe połowie pola tego
0
greenglee:
W trójkacie ABC mamy dane:IBCI=a IACI=b. Wyznacz dlugosci boku AB wiedzac ze srodkowe poprowadzone bo bokow BC i AC sa do siebie prostopadle
5
pat:
Znajdź wzór funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że prosta y=−1 ma z wykresem funkcji jeden
0
mm4:
oblicz granice
1
zuzka:
czy ktos mi pomoze
0
Karabubu:
http://img690.imageshack.us/img690/3245/obraz4p.jpg
0
Karabubu:
http://img690.imageshack.us/img690/3245/obraz4p.jpg
8
tomek:
Zad.1 Romb o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2cm . Oblicz pole rombu
0
tomek:
Zad.1 Romb o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2cm . Oblicz pole rombu
5
Arek:
Hejka, potrzebowałbym drobnej pomocy
Uzasadnij, że objętość czworościanu foremnego o krawędzi "a" wyraża się za pomocą wzoru ;
2
zuzka:
najwieksze wojewodztwo w polsce to mazowieckie. zajmuje ono powierzchnie 3.56 mln ha. jaki to procent powierzchni polski. przyjmij ze powierzchnia polski ma powerzchnie 312 tys km
11
tomek:
witam 3 zdanka które sprawiają mi kłopot
2
pat:
W klasie maturalnej jest dwa razy więcej mężczyzn niż kobiet wybrano losowo 2−osobową delegację. Prawdopodobieństwo tego, że w delegacji znajdą się tylko kobiety jest równe 0,1.
2
Kopi:
Ulcia
coś mi sie nie zgadza w miejscach 0 x1= −2
√
3
0
niunia:
Znajdz wyraz pierwszy i roznice ciagu arytmetycznego w którym a2=9 i S7=119
0
niunia:
Oblicz sumę wszystkich ujemnych wyrazów ciągu jeśli; a) a(n)=3n−100
1
Łukash:
Hej Mam pewne zadanie.
1
Kopi:
Ula
ale jak to narysować?
0
mathew:
kto mi pomoze rozwiązać takiezadanie
z
2
+ (1−3i)z−2−i=0 oczyiscie w zbiorze liczb zespolonych
wiem ze ''z" = (x+iy) ale po
2
dixi:
krotsza przekatna rownolegloboku ma dl 6 i tworzy z bokami rownolegloboku katy o miarach 60 i 90 stopni. oblicz pole i obwod rownolegloboku
2
niunia:
2
krysia78:
Witam mam problemy z wartosci9a bezwzgledna. 1.Zapisz wyrazenie 2/x+6/ − /x/ + /x−6/ w najprostszej postaci,jezeli wiadomo ,ze x∊
1
R.W.16l:
:::rysunek::: Zadanie brzmi:
0
Sara:
Narysuj wykres funkcji : 1. f(x)=|[x]|
0
Sara:
Narysuj wykres funkcji : 1. f(x)=|[x]|
3
wera:
suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 62 a ich iloczyn jest równy 1000. Wyznacz ogólny wzór tego ciągu
3
Kopi:
POMOCY Rozwiąż nierówność:
2
wera:
Zbadaj matematyczność ciągu: an=3n−1, naszkicuj jego wykres, czy jest to ciag arytmetyczny? ( odpowiedz uzasadnij)
0
wera:
W trójkącie równoramiennym kat przy podstawie ma miare 30 stopni. Zaś jego obwud jest równy 10cm. Oblicz pole trójkąta
5
matthew:
Cześć. Mam takie dwa zadania... zad. 1
1
knt:
:::rysunek::: nie pomagać
13
izka:
bardzo proszę o pomoc! f(x)=sin
2
x+cosx Rozwiąż równanie i podaj największą wartość funkcji dla f(x)=1
2
KAROLCIA..!:
Proszę o pomoc
1
wiola:
jeżeli log=0,95, to wartość log900 jest wyrazona a) 95 b)2*0,95 c) 2+0,95 d) 0.95
10
Pablo...:
1. Jaką liczbę wymierną przedstawia ułamek 0,(36) ?
5
aaddaa:
wyznacz sume wszystkich ulamkow postaci
1
3
n
dla n<8 oraz sume wszystkich ulamkow postaci
n
3
dla n<8 . wyznacz roznice tych sum
2
Przemek:
W trapezie równoramiennym ramie wynosi 4 cm, kąt przy dłuższej podstawie 60 stopni. Oblicz pole tego trapezu, jeżeli krótsza podstawa wynosi 6 cm.
3
Ziomuś:
1. Trójkąt równoboczny bok = 4j, udowodnij że jeżeli umieścisz 17 punktów to 2 będą leżeć bliżej niż 1j.
1
Nieznajoma:
W pewnej loterii zostało 10 losów z których 3 wygrywają. Kupiono 3 losy. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia że dokładnie jeden z wykupionych losów jest wygrywający?
4
Nieznajoma:
w trapezie równoramiennym dane są: miara kata ostrego α = 45 stopni, długości dłuższej podstawy a = 20 i długość ramienia c = 10.
2
Nieznajoma:
Powierzchnia boczna walca obrotowego po rozwinięciu jest prostokątem, którego przekątna d tworzy z bokiem równym wysokości walca kąt o mierze α
1
koteczek:
oblicz długośc przekątnej prostopadłościanu o wymiarach 10cm x 14cm x 16cm
3
Benia:
25
x
+6*5
x
+5=0
0
zaq1:
Kwotę 100000zł ulokowano na okres dwóch lat. Nominalna stopa procentowa wynosiła 20% w pierwszym, a 18% w drugim roku. Jaki będzie końcowy stan konta, gdy kapitalizacja odsetek
0
zaq1:
,
Przez 3 lata kapitał był oprocentowany 32% w skali rocznej, a kolejne 2 lata 30%. Jaką kwotę złożono w banku gdy po tych pięciu latach stan konta wyniósł 150000zł?
0
zaq1:
Pomóżcie
W kolejnych kwartałach nominalna stopa procentowa wynosiła odpowiednio 12%,13%, 12,5% i 11,5%. Wyznacz efektywną stopę procentową przy kapitalizacji kwartalnej.
3
KAROLINA!!!:
Hej wszystkim
może ktoś mi pomóc w tym? Byłabym bardzo wdzięczna.
3
Sim:
Czym się różni to jak przekształcę figurę przez jednokładność w skali k = 2, a k = −2? Chodzi mi o to jak ten "MINUS" wpływa na przekształcenie figury...
1
Malutka:
.podaj zbiór liczb dla ktorych wyrazenie ma sens liczbowy /okresl dziedzine wyrazenia/. Wykonaj
1
Malutka:
.podaj zbiór liczb dla ktorych wyrazenie ma sens liczbowy /okresl dziedzine wyrazenia/. Wykonaj
3
zad:
rozwiaz tg4x
3
aga:
ile wyrazow ujemnych ma ciag (an) okreslony wzorem an=n2−2n−24 dla nwieksze badz rowne 1
0
aga:
ile wyrazów ujemnych ma ciag 9an) sa kolejne liczby naturalne, ktorew przy dzieleniu przez 5 daja reszte 2. Ponadto a3=12. Oblicz a15?
0
aga:
liczba barerii w pewnej populacji podwaja sie co 24 godziny. Populacja osiaga maksymalna liczebnosc po 40 dobach. Zatem ta populacja osiaga 1/16 maksymalnej liczebnosci po ilu dobach
4
Mateo:
Niby łatwe a jednak trudne. Otóż : Ile przekątnych ma graniastosłup prawidłowy sześciokątny? Zad zamknięte odpowiedzi : A.36 B.30 C.18 D.12. Nie mam pojęcia jak to obliczyć w jakiś
10
zad:
ASie mozesz mi pomoc
10
plastuś:
100 lat, 100 lat
niech żyje nam ...
Basia
!
0
AS:
Do Basi Najlepsze życzenia imieninowe.
1
zad:
Bogdan?
3
marian z zakopanego:
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym 45. jeden z boków podstawy jest dwa razy dłuższy od drugiego boku.Wiedząc, że wysokość graniastosłupa ma długość 9√2
0
agusia4a:
Funkcja wykladnicza
6
zad:
cos2x−cos6x=sin3x+sin5x
1
aaddaa:
ewa przeczytala w czasie ferii czterotomowe dzielo. pierwszego dnia przeczytala 20 stron, a kazdego nastepnego o 20 stron wiecej. w sumie przeczytala 1100 stron. oblicz przez ile dni ewa
1
NIX:
W trójkącie prostokątnym o polu równym 324cm kwadratowe jedna z przyprostokątnych ma długość 36cm. Oblicz pole koła stycznego do przyprostokątnych, jeżeli wiadomo że jego środek leży na
2
Grzesiek:
Przekątne równoległoboku przecinają się pod kontem 60 stopni. Jedna z nich jest 2 razy krótsza od drugiej. Podaj miary kątów między krótszym bokiem równoległoboku i jego przekątnymi.
3
Mateusz:
Posiłbym o sprawdzenie czy dobrze
2
NIX:
W dwóch trójkątach równoramiennych kąty między ramionami są równe. Podstawa i ramię jednego trójkąta mają odpowiednio 4dm i 7dm, podstawa drugiego trójkąta jet równa 5dm. Oblicz pole
3
NIX:
Boki trójkąta są równe 13cm, 15cm i 20cm. Wyznacz boki trójkąta podobnego którego obwód jest równy 16cm
0
marian z zakopanego:
oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu trójkąta równobocznego o boku 6 cm dookoła jednego z boków.
0
kasiuniak:
prosze pomózcie mi
5
SmY:
Dany jest wielomian W(x)=ax
3
+bx
2
+cx+d . gdzie a≠0. Cyfry 1,2 i 3 są pierwiastkami tego wielomianu. Przedstaw wielomian w postaci iloczynowej.
1
kasiuniak:
Oblicz:
0
kasiuniak:
Oblicz:
5
kasiuniak:
Narysuj wykres funkcji y=2
x
. podaj argumenty , dla których wartości sa równe 32
0
kasiuniak:
błagam niech mi ktos pomoze
1
kasiuniak:
Oblicz pięć początkowych wyrazów ciągu
1
marian z zakopanego:
podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym 45. jeden z boków podstawy jest dwa razy dłuższy od drugiego boku.Wiedząc, że wysokość graniastosłupa ma długość 9
√
2
2
kasiuniak:
dANY JEST ROSNĄCY CIĄG ARYTMETYCZNY W KTORYM a
1
=22 , a
3
=32
2
kasiuniak:
Oblicz