pole graniastosłupa
marian z zakopanego: podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym 45. jeden z boków podstawy
jest dwa razy dłuższy od drugiego boku.Wiedząc, że wysokość graniastosłupa ma długość 9√2
cm, a jego objętość wynosi 288cm3, oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
4 gru 07:57
ula: Dane
V=188
h=9
√2
boki równoległoboki a, b=2a
α=45
Pc=?
V=Pp*h
| | √2 | |
Pp=a*b*sin45=2a2* |
| =a2√2
|
| | 2 | |
16
√2=a
2√2→ a=4
Pboczne=2*ah+2bh=2*4*9
√2+2*2a+9
√2=9
√2*24=216
√2
Pc=2*16
√2+216
√2
4 gru 20:15