pomocy
tomek: Zad.1 Romb o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2cm . Oblicz pole rombu
4 gru 21:53
tomek: prosze mi pomoc
4 gru 23:27
Rudy: Skoro romb dał się wpisać w okrąg to znaczy że suma przeciwległych kątów jest taka sama, a to
implikuje fakt że musi być kwadratem. Skoro promień okręgu jest równy 2 cm to przekątna
kwadratu ma długość 4 cm, zatem bok kwadratu ma długość:
4/p(2)=2p(2)
Pole rombu (kwadratu) jest równe 8 cm2
4 gru 23:33
Rudy: 4/√2=2√2
4 gru 23:34
Eta:
omg

h= 2r = 4 cm
| | h | |
|
| = sin30o ...... wyznacz "a"
|
| | a | |
P= a*h
4 gru 23:35
tomek: ok dzieki
4 gru 23:36
Rudy: Generalnie brakuje w treści zadania jednego "w", albo przed "romb", albo przed "okrąg" dlatego
zadanie można potraktować na dwa sposoby. Ja podałem rozwiązanie gdy romb jest wpisany w okrąg
ale wtedy kąt nie może być 30. Zaraz dodam poprawne rozwiązanie kiedy to okrąg jest wpisany w
romb
4 gru 23:37
Rudy: No to masz rozw. od Eta.
pzdr
4 gru 23:40
Eta:
odp:
P= 32 cm2
a= 8 cm P= a*h = 8*4= 32cm2
lub P= a2*sin30o = 64*12= 32cm2
4 gru 23:40