zad
matthew: Cześć. Mam takie dwa zadania...
zad. 1
wyznacz wspolczynniki trojmianu y=x2+px+q wiedząc,
że trojmian osiąga minimum ymin=5 dla x= −2
zad. 2
wyznacz wspołczynniki p i q trójmianu y=x2+px+q wiedzac,
ze wykres przecina os y w punkcie A = (0,3) i jest styczny do osi x
4 gru 20:14
izka: zad1
skoro minimum jest w punkcie o współrzędnych y=5 x=−2 a parabola ma ramiona skierowane do góry
(bo a>o) wiec to są współrzędne wierzchołka. więc p=−2 a q=5
4 gru 20:18
BiebrzaFun : zad1)
5=(−2)
2+4*(−2)+q⇒q=9
4 gru 20:25
BiebrzaFun : zad1)
5=(−2)
2+4*(−2)+q⇒q=9
4 gru 20:31
Eta:
zad 2/ f(x) = x2 +px +q
to: (0,q) −−− punkt przecięcia z osią OY
więc q= 3 bo A( 0,3)
wykres styczny do osi OX => to f(x) ma jedno miejsce zerowe
zatem Δ= 0
f(x) = x2 +px +3
Δ= p2 −12 => p2−12=0 => p= 2√3 v p= −2√3
4 gru 21:03
Bogdan:
zad 1.
y = x2 + px + q, W=(−2, 5)
Postać kanoniczna: y = (x + 2)2 + 5 ⇒ y = x2 + 4x + 9,
p = 4, q = 9
4 gru 21:44