Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu.
Weronika: Hej, mam mały problem z zadaniem
Określ wzajemne położenie prostej l i okręgu. Sporządź wykres.
a) (x+2)2+(y−3)2=1 l: x+y−1=0
b) (x−1)2+(y+2)2=9 l: x−2y−3=0
c) (x−3)2+(y+2)2=8 l: x−y−1=0
4 gru 22:49
ula: mamy 3 możliwości
1 stykają się → maja 1 miejsce wspólne
2 przecinają się → 2 miejsca wspólne
nie przecinają się → 0 miejsc wspólnych
y=1−x
(x+2)2+(y−3)2=1
(x+2)2+(1−x−3)2=1
x2+4+4x+x2+4+4x−1=0
2x2+8x+7=0
Δ=36 delta jest >0 więc 2 miejsca zerowe czyli przecinają się
analogicznie zrób następne
4 gru 23:16