BŁAGAM O POMOC!
KAROLINA!!!: Hej wszystkim
może ktoś mi pomóc w tym? Byłabym bardzo wdzięczna.
Zadanie.1
Wyznacz miejsca zerowe funkcji.
a) f(x) = (x+2)(x+3)
−−−−−−−−−
x
2−4
b) f(x) = x
2+6x+9
−−−−−−−−−
|x+3|
c) f(x) = 2x
2+
√3
−−−−−−−−−−
x−0,5
Zadanie.2
Podaj zbiór wartości funkcji
f(x) = 3−4x,
D
f = {−2,−1,0,1,2}
BŁAGAM O POMOC
4 gru 17:13
ula: Dziedzina
x
2−4≠0
x
2≠4
x≠+−2 D=R−{−2,2}
(x+2)(x+3)=0
x=−2 → nie nalezy do dziedziny
x=−3 → miejsce zerowe
teraz b
x+3≠0
x≠−3 D=R−{−3}
x
2+6x+9=0
x+3=0
x=−3 → nie należy do dziedziny, brak miejsca zerowego
c/ Dziedzina
x−
12≠0
x≠
12
2x
2+
√3=0
brak miejsca zerowego
ZADA. 2
podstaw wartości x (to co jest w dziedzinie) i oblicz f(x)
np. y=3−4(−2)
y=11
4 gru 18:37
KAROLINA!!!: ok dzięki.
A możesz mi napisać czy dobrze mi wyszło w 2
Zw = {−5,−1,3,7,11}
A i możesz mi napisać sprawdzenie do tego 1 zadania.?
Proszę ; )
4 gru 18:57
ula: dobrze
4 gru 19:59