NIX: W dwóch trójkątach równoramiennych kąty między ramionami są równe. Podstawa i ramię jednego
trójkąta mają odpowiednio 4dm i 7dm, podstawa drugiego trójkąta jet równa 5dm. Oblicz pole
drugiego trójkąta.
4 gru 10:57
Basia: Pomogę
4 gru 11:06
Basia:

z. tw Pitagorasa
2
2+h
2 = 7
2
4+h
2=49
h
2=45 = 9*5
h =
√9*5 = 3
√5
z tw.Talesa
h2 =
H2,5
| | 3*2,5*√5 | | 3*52*√5 | | 15√5 | |
H = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 15√5 | | 75√5 | |
P = 2,5*H = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
4 gru 11:17
tyśka: znajdż objętość ostrosłupa prfawidłowego czworokątnego o wysokości
H=8 cm oraz krawędziach bocznych b= 10 cm
2 maj 20:58
Maslanek: V=800 cm3?
2 maj 20:59
Maslanek: Albo może V=72*8?
2 maj 21:01