Miary kątów miedzy krótszym bokiem równoległboku a jego przekAtnymi
Grzesiek: Przekątne równoległoboku przecinają się pod kontem 60 stopni. Jedna z nich jest 2 razy krótsza
od drugiej. Podaj miary kątów między krótszym bokiem równoległoboku i jego przekątnymi.
byłbys w stanie pomoc

to zadanie na 6 z matmy.. a nie mam pojecia jak zrobic. do 13 mam
czas
4 gru 11:50
Nikka:

d − krótsza przekątna
2d − dłuższa przekątna
α = 60
o
ΔBOC − udowodnimy, że jest prostokątny i kąt γ ma miarę 90
o:
Z tw. cosinusów obliczamy b.
| | d | | d | | √3 | |
b[2} = d2 + ( |
| )2 − 2d* |
| cosα → b = |
| d |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Jeśli ΔBOC ma być prostokątny to |OC|
2 = |OB|
2 + |BC|
2
| | d | | √3 | |
czyli d2 = ( |
| )2 + ( |
| d)2 |
| | 2 | | 2 | |
L = P czyli γ = 90
o
α+β+γ = 180
o
Stąd β = 30
o
nie mam pewności czy nie przedobrzyłam − za łatwo poszło, ale może będzie ok
4 gru 13:01
Nikka: a i ważne info − przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy
4 gru 13:04