wysokosc trojkata ABC opuszczona na bokAB ma dlugosc 4 i tworzy z bokiem BC kąt
niunia: wysokosc trojkata ABC opuszczona na bokAB ma dlugosc 4 i tworzy z bokiem BC kąt o mierze 45
stopni oraz z bokiem AC kat o mierze 60 stopni. Oblicz pole i obwod trojkata ABC
4 gru 22:20
AROB: pomogę
4 gru 22:48
AROB: Napisz tylko, czy znasz funkcje trygonometryczne, czy jesteś w gimnazjum?
4 gru 22:51
AROB:

h=4 cm, α = 45
0, β = 60
0 P
ABC = ? Ob
ABC = ?
α = 45
0 ⇒ y = h = 4 cm
b = h
√2 = 4
√2 cm ( przekątna kwadratu o boku h)
Zakładam, że nie znasz funkcji trygonometrycznych, wtedy:
c = 2h = 8 cm, x = h
√3 = 4
√3 cm
a = x + y = 4
√3 + 4 = 4(
√3 + 1) cm
| | 1 | | 1 | |
P = |
| *a*h = |
| * 4(√3 + 1) * 4 = 8(√3 + 1) [cm2] |
| | 2 | | 2 | |
ob = a + b + c = 4
√3 + 4 + 4
√2 + 8 =
4(√3 = √2 + 3) [cm]
4 gru 23:05