matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
tomek:
Zad.1 Romb o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2cm . Oblicz pole rombu
4 gru 21:53
M:
2 maj 19:23
Podstawy Geometrii:
h=4 α=30
0
h
sinα=
a
h
a=
sinα
a=4*2=8 P=a
2
*sinα
1
P=64*
=32cm
2
2
2 maj 19:39
Jaś:
Pole P = 8*4 = 32
2 maj 19:52