Bardzo proszę o pomoc w kilku zadankach.
Pablo...: 1. Jaką liczbę wymierną przedstawia ułamek 0,(36) ?
2. a) Dane są dwa przedziały liczbowe: A= [−6,3], B= (−2,7). Wyznacz B\A.
b) Wyznacz A∪B, A∩B, A\B, jeśli A= (−2,5), B=[1,+∞)
3. Rozwiąż nierówność (x−4)
2 − 3x ≥ x (x−5) −8
a) przedstaw rozwiązanie na osi liczbowej
b) Czy do zbioru rozwiązań tej nierówności należy rozwiązanie równania
| | 1 | | 2 − x | | x − 5 | |
|
| − |
| = |
| + 1 |
| | 2 | | 3 | | 12 | |
4 gru 19:08
4 gru 19:25
Pablo...: Dzięki BiebrzaFun!
W pozostałych ktoś pomoże?
4 gru 19:38
BiebrzaFun : Pablo,a wiesz jak zamienić 0,(36) na ułamek zwykły?Czy tylko chcesz wyniki?
4 gru 19:46
ula: <−6;−2)
b)
suma to (−2; +∞)
część wsp. to <−1;5)
różnica to (−2;−1)
Zad. 3
rozw. nierówności
x
2+16−8x−3x−x
2+5x+8≥0
−6x≥−26
x≤4.(3)
rozw. równania
3x−9=0
x=3
należy do rozwiązania nierówności
4 gru 19:47
Pablo...: W sumie Biebrza... możesz napisać mi rozwiązanie krok po kroku.
4 gru 19:57
BiebrzaFun : ula ,skąd te −1?
zad 2 b)
4 gru 20:00
4 gru 20:03
ula: Biebrza się ociąga
można to zrobić tak:
u=o,3636...
100u=36,36...
100u−1u=36,36..−0,3636..
99u=36
u=36/99=411
4 gru 20:22
ula: masz rację ma być 1
Dzieki, patrzę,że mnie pilnujesz
4 gru 20:24
Pablo...: Dzięki za pomoc! Biebrza i ula − szacun!
4 gru 20:30