wartosc bezwzgledna
krysia78: Witam mam problemy z wartosci9a bezwzgledna.
1.Zapisz wyrazenie 2/x+6/ − /x/ + /x−6/ w najprostszej postaci,jezeli wiadomo ,ze x∊
zamkniety 0;6 otwarty.
2. Dane sa zbiory A=( 2x−4 mniejsze od 0); B=−3x≤12); C= zamkniety od 0 ;6)
Wyznacz zbiory:A ∩ B; A /B; (A∪C)∩B.
3.Zapisz podane liczby bez znaku wartosci bezwzglednej :
/2−2√2/; /−3π +12/; /√6 − 2√2/
dziekuje i pozdrawiam Krysia
4 gru 20:38
Godzio:
1) x∊<0,6)
2(x+6) − x + ( −x+6) = 2x+12 −x −x+6 = 18
2)
A = 2x−4<0 => x<2 B=−3x≤12 => x≥4 C= <0,6)
A∩B = ∅
A−B = (−∞,2)
(A∪C) ∩ B = (−∞,6) ∩B = <4,6)
4 gru 20:52
Godzio:
3.
2√2 − 2
−3π+12
2√2 − √6
4 gru 20:54