Trapez
Nieznajoma: w trapezie równoramiennym dane są: miara kata ostrego α = 45 stopni, długości dłuższej
podstawy a = 20 i długość ramienia c = 10.
4 gru 18:24
krzysiek: a co trzeba zrobić tak wogóle
4 gru 18:32
Nieznajoma: Obliczyć pole i długość krótszej podstawy trapezu.
Przepraszam, ale z nerwów zapomniałam napisać?
4 gru 19:19
rozalia:

α =β = 45 stopni
sinα = h/AD
h= sinα * AD
h= √2 /2 * 10
h= 1,4/2 *10
h= 0,7 * 10
h= 7 cm h= 7 cm
===========
Z tw, Pitagorasa obliczamy AE
AD kw= AE kw + h kw
AE kw= AD kw − h kw
AE kw= 10 kw − 7 kw
AE kw= 100−49
AE kw= 51
AE= 7cm AE= 7cm
=========
AE=FB=7 cm
Obliczymy druą podstawę trapezu
CD = 20 − 2 *7 =20 − 14= 6
Druga podstawa trapezu wynosi 6
CD=6cm
=========
Obliczamy obwód trapezu:
20 + 2 * 10 + 6 =46
Obw.= 46
=========
Pole trapezu:
p = 1/2 ( a + b) * h
P = 1/2 * (20 + 6) * 7
P = 1/2 * 26 * 7
P = 13 * 7 = 91 cm kw
P= 91 cm kw P= 91 cm kw
===========
kw−−−−−−> do kwadratu
4 gru 19:22
Nieznajoma: Super

Wielkie dzięki
4 gru 19:29