trzy zadanka proste dla was dla mnie to czarna magia
tomek: witam 3 zdanka które sprawiają mi kłopot
mam 3 zadanka zadane do domu jak je obliczyć
Zad.1
Romb o kącie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2cm . Oblicz pole rombu
Zad.2
Dłuższa z postaw trapezu prostokątnego ma długość 6cm .Promień okręgu wpisanego jest równy 1cm.
Oblicz długość drugiej postawy trapezu
Zad 3.
Drabina o długości 2,5m po oparciu o ścianę domu sięga na wysokość 2m. Jak wysoko sięga drabina
o długości 3,5m ,jeśli jest ustawiona pod tym samym kątem ?
4 gru 21:34
tomek: prosze mi pomoc z tymi trzema
4 gru 23:28
tomek: prosze mi pomoc jeszcze z zad. 2 i 3
4 gru 23:35
Eta:
wpisz tu w wyszukiwarkę "drabina" i sam rozwiążesz zad 3)
4 gru 23:42
Godzio:

(6−x)
2 +2
2 = (x−1+5)
2
36−12x+x
2 +4 = x
2 + 8x +16
24=20x
4 gru 23:46
Godzio: pomyłka. oczywiście wynik to 1,2
4 gru 23:47
Eta:

ok 1,2 cm
4 gru 23:50
Godzio: ja już zasypiam więc lece, do jutra
4 gru 23:52
tomek: a zadanie 3 prosze mi pomoc
5 gru 01:04
Bogdan:
| | x | | 1 | | 1 | |
Z podobieństwa trójkątów: BSE i CSE: |
| = |
| ⇒ x = |
| |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | |
Odp.: Krótsza podstawa trapezu ma długość 1 |
| |
| | 5 | |
5 gru 01:09
tomek: witam
czy te zadania sa poprawne bo chodze do liceum i mam prace kontrolna z tego
5 gru 01:14
Bogdan:

Skorzystaj z podobieństwa trójkątów
5 gru 01:22