AS:)
zad: ASie mozesz mi pomoc
4 gru 15:10
zad: sin2x+sin3x=0
tg3x=ctg2x
tgx*tg7x=1
cos2x=cosx*sin3x
tgx−tg(x−π/4)=0
4 gru 15:11
Bogdan:
sin2x = −sin3x ⇒ sinx = sin(−3x)
x = −3x + k*2π lub x = π + 3x + k*2π
| | 1 | | −1 | |
4x = k*2π / * |
| lub −2x = π + k*2π / * |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
x = k* |
| π lub x = − |
| π − k*π |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 15:19
zad: a nie 2x=−3x+k*2π
4 gru 15:22
zad: ale dzikei

a nastepne moglbys?
4 gru 15:22
Bogdan:
Tak, dobrze zauważyłeś, ma być po lewej stronie 2x, podaj więc poprawne rozwiązanie.
4 gru 15:30
zad: 1/5π *k?
4 gru 15:33
Bogdan:
Podobnie rozwiązuje się następne zadanie.
tg3x = ctg2x
| | π | |
Założenia: 3x ≠ |
| + k*π i 2x ≠ k*π |
| | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
3x = |
| − 2x + k*π ⇒ 5x = |
| + k*π / * |
| |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
4 gru 15:34
Bogdan:
sin2x = −sin3x ⇒ sin2x = sin(−3x)
2x = −3x + k*2π lub 2x = π + 3x + k*2π
| | 1 | |
5x = k*2π / * |
| lub −x = π + k*2π / * (−1) |
| | 5 | |
| | 2 | |
x = k* |
| π lub x = −π − k*2π |
| | 5 | |
4 gru 15:37
Bogdan:
| | π | |
tgx*tg7x = 1, założenia: x ≠ |
| + k*π i 7x ≠ k*π |
| | 2 | |
sinx sin7x = cosx cos7x ⇒ cosx cos7x − sinx sin7x = 0 ⇒ cos(x + 7x) = 0
| | π | | 1 | | π | | π | |
cos8x = 0 ⇒ 8x = |
| + k*π / * |
| ⇒ x = |
| + k* |
| |
| | 2 | | 8 | | 16 | | 8 | |
4 gru 15:42
zad: ok juz nei rob
4 gru 15:47