proszę o pomoc
izka: bardzo proszę o pomoc!
f(x)=sin
2x+cosx Rozwiąż równanie i podaj największą wartość funkcji dla f(x)=1
Z góry dziękuję
4 gru 20:01
BiebrzaFun :
sin
2x+cosx=1
sin
2x+cosx=sin
2x+cos
2x
cos
2x−cosx=0
cosx(cosx−1)=0
cosx=0 lub cosx−1=0 ⇒cosx=1
Funkcji f(x)=1 to funkcja stała ,jej jedyna ,to i największa wartość jest =1
4 gru 20:18
BiebrzaFun : coś pokręciłaś z treścią
4 gru 20:19
izka: dziękuję ślicznie
4 gru 20:20
ula: Biebrza popraw!
4 gru 20:26
BiebrzaFun : ula ,gdzie?
4 gru 20:30
ula: ta największa wartość mnie zmyliła, dobrze jest
4 gru 20:37
sinx=t t: ja to zrobiłam tak
4−4sin2x=4sinx+1
−4sin2x−4sinx+3=0
sinx=t t∊<−1;1>
−4t2−4t+3=0
Δ=64
t1=−3/2
t2=1/2
x=30 stopni
dobrze?
4 gru 20:39
BiebrzaFun : dobrze sinusie=t
4 gru 21:15
Bogdan:
Treść zadania podana przez izkę:
f(x)=sin2x+cosx Rozwiąż równanie i podaj największą wartość funkcji dla f(x)=1
Z góry dziękuję
Nim podejmie się jakiekolwiek kroki i działania dotyczące rozwiązania zadania, trzeba
najpierw upewnić się, że podana treść zadania pozwala na rozwiązanie.
W tym przypadku nie można rozpocząć rozwiązywania, ponieważ:
1. jest tu podany wzór funkcji: f(x) = sin2x + cosx, ale nie równania, nie można rozwiązać
równania. którego nie ma.
2. dla f(x) = 1 jest już podana wartość funkcji, ta wartość równa się 1, nie można podać
innej wartości funkcji poza tą podaną.
4 gru 21:37
ula: coś mi się wydaje, że to trzeba obliczyć max f(x)
y=−t
2+t+1
Δ=5
parabola, ramiona do dołu, największa watrość y jest w wierzchołku
q=
−5−2=
52
4 gru 23:00
4 gru 23:01
ula: bez − na dole
4 gru 23:02
BiebrzaFun : Masz rację Bogdanie,nie potrzebnie rozwiązywałem to zad. do tej treści,która została
przeredagowana z:
f(x)=sin2x+cosx
Podaj największą wartość funkcji .Rozwiąż równanie dla f(x)=1 .No more!
5 gru 12:09
ola: kto pomoże: Rozwiąż funkcje.
x−y+2z=t=1
3x+y+z−t=2
5x−y−5z+t=4
19 sty 15:16
aaaa: δδΔΩ
27 sty 14:20