Dany jest wielomian W(x)=ax^3 bx^ cx d . gdzie a≠0.
SmY: Dany jest wielomian W(x)=ax3+bx2+cx+d . gdzie a≠0.
Cyfry 1,2 i 3 są pierwiastkami tego wielomianu. Przedstaw wielomian w postaci iloczynowej.
Pytanie moje brzmi, czy da się tutaj obliczyć współczynnik a, czy trzeba to po prostu zostawic
w postaci W(x)=a(x−1)(x−2)(x−3).
4 gru 08:36
Nikka: Jak dla mnie a =1
Wielomian w postaci iloczynowej ma postac W(x) = (x−1)(x−2)(x−3). Wymnóż nawiasy i porównaj
współczynniki przy odpowiednich potęgach.
4 gru 08:57
Miś:
Z tych warunków które masz w zadaniu nie można obliczyć "a"
Wiadomo tylko tyle że musi być różne od zera.
4 gru 09:34
Miś:
Z tych warunków które masz w zadaniu nie można obliczyć "a"
Wiadomo tylko tyle że musi być różne od zera.
4 gru 09:34
Nikka: ok... dzięki za korektę
4 gru 09:55
Miś: OK! to tylko taka dygresja.
4 gru 10:02