graniastosłup
marian z zakopanego: podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o kącie ostrym 45. jeden z boków podstawy
jest dwa razy dłuższy od drugiego boku.Wiedząc, że wysokość graniastosłupa ma długość 9√2
cm, a jego objętość wynosi 288cm3, oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa
4 gru 15:00
plastuś:
Góralu ...... pomagam
4 gru 15:07
plastuś:
2a i a −−− wymiary równoległoboku
H= 9
√2 cm i V= 288 cm
3
| | √2 | |
to: Pp= 2a*a*sin 45o = 2a2 * |
| = a2√2
|
| | 2 | |
V= P
p*H => a
2√2*9
√2= 288 => a
2= 32
to:
a= 4√2 to;
2a = 8√2 cm
P
c= 2P
p+ 2*2a*H +2*a*H
P
c = 2P
p + 6a*H = ........ dokończ ( podstaw dane
4 gru 15:16
zad: siemka pomozesz mi w moim?
4 gru 15:18