Stereometria
Arek: Hejka, potrzebowałbym drobnej pomocy

Uzasadnij, że objętość czworościanu foremnego o krawędzi "a" wyraża się za pomocą wzoru ;
V=pierwiastek z dwa dzielony przez 12 oraz całość pomnożona przez "a" do sześcianu.
Objętość wyraża się wzorem jak wiadomo;
V= 1/3 * Pp * H
Pp= a kwadrat * pierwiastek z 3 dzielone przez 4 (równoboczny)
H= Wyliczyłem i wychodzi... zresztą, zamieszczam skana z moimi wyliczeniami

Proszę Was o pomoc
http://img442.imageshack.us/i/ccf2009120400000.jpg/
Dziękuję z góry
4 gru 21:50
Godzio: prawdopodobnie źle wysokość wyliczyłeś
4 gru 22:34
4 gru 22:35
AROB: Arku, obliczając H nie podniosłeś do kwadratu 2 wyrażeń ( tw. Pitagorasa).
4 gru 22:41
Arek: Ale ze mnie ciołek

No jasne, że tam to jest fajnie narysowane, już wiem jaki zrobiłem błąd...
Wziąłem odcinek od pkt przecięcia się wysokości z powierzchnią podstawy do środka krawędzi
ściany bocznej (h) i ten odcinek na pewno nie jest równy 1/3 h...
Muszę zbudować trochę inny trójkąt tak jak jest napisane i git

Dzięki Wam wielkie Przyjaciele

Powodzenia życzę i jak tylko mam czas sam chętnie pomogę i Wam

Pozdro
4 gru 23:01
Arek: Ale ze mnie ciołek

No jasne, że tam to jest fajnie narysowane, już wiem jaki zrobiłem błąd...
Wziąłem odcinek od pkt przecięcia się wysokości z powierzchnią podstawy do środka krawędzi
ściany bocznej (h) i ten odcinek na pewno nie jest równy 1/3 h...
Muszę zbudować trochę inny trójkąt tak jak jest napisane i git

Dzięki Wam wielkie Przyjaciele

Powodzenia życzę i jak tylko mam czas sam chętnie pomogę i Wam

Pozdro
4 gru 23:02