prosze
pat: prosze o pomoc


Daria będąc na zakupach w galerii handlowej zazwyczaj wchodzi po ruchomych schodach z
prędkością 1 stopień na sekundę (przy czym schody też poruszają się w górę). Dzięki temu już
po 20 krokach Daria jest na I piętrze.
Innego dnia Daria szła po ruchomych schodach w górę, stąpając co drugi stopień, co sekundę. Po
przebyciu w ten sposób 32 stopni była ona już na I piętrze galerii.
Z ilu stopni składały się ruchome schody?
z 20
z32
z40
z80?
Rudy: Ilość schodów oznacz jako drogę s do przebycia z parteru na piętro.
Droga to prędkość jazdy razy czas jazdy: s=v*t
W pierwszym przypadku Daria sama przeszła 20 schodów z prędkością 1sch/sek czyli na górze była
po 20 s.
W drugim przypadku Daria sama przeszła 32 schodów z prędkością 2sch/sek czyli na górze była po
16 s.
Ilość schodów które Daria przebyła (wraz z ruchem schodów) jest stała, prędkość schodów też:
(v darii
1 + v schodow ) * czas
1 = ( v darii
2 + v schodow ) * czas
2
(1 + v
sch) * 20 = (2 + v
sch) * 16
z tego wychodzi że v
sch = 3 sch/sek, podstawiając do lewej lub prawej strony równania powyżej:
( v
darii
1 + V
schodow ) * czas
1 = ( 1 + 3 ) * 20 = 80 schodow
albo
( v
darii
2 + V
schodow ) * czas
2 = ( 2 + 3 ) * 16 = 80 schodow
Chyba prosciej nie umiem