matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 3.10.2015
Zadania
Odp.
1
Kindereeek:
Proszę tylko o podanie wzoru Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2,−3), B(1,4), C(−1,3).
2
zoja:
1 − 100 c
2
− d
2
1
Szymon:
Mam problem z takowym zadaniem :
0
kamil:
ciało spada swobodnie z wysokości 45m.oblicz czas spadania oraz jaką prędkość uzyska ciało po tym czasie?
3
kamil:
Fizyka kot o masie 4kg wspiął się na drzewo o wysokości 15m. Oblicz;
0
kamil:
Fizyka Oblicz z jaką prędkością liniową i kątową porusza się krzesełko karuzeli jeśli długość łańcucha
2
kamil:
Fizyka Motorówka przepłynęła 28km w jedną stronę i taka sama odległość z powrotem po rzece, której
5
rafcio:
wioślarz o masie 50kg skacze z brzegu z prędkością 6m/s do stojącej przy brzegu łódki o masie 150kg i zostaje w niej. z jaką prędkością odpłyną razem od brzegu?
3
rafcio:
samochód rajdowy przebył pierwszy odcinek trasy 180km w czasie 2,5h,a drugi odcinek 120km z prędkością 54km/h.oblicz średnią prędkość samochodu na całej trasie
4
rafcio:
sztuczny satelita okrąża ziemię 16 razy w ciągu 1 doby,ile wynosi czas jednego okrążenia? wynik podaj godzinach i minutach.Jaka jest częstotliwość obrotu?
6
Paweł:
Witam, jak to jest z postawieniem w calkach. Trochę się pogubiłem, dawno nie e liczyłem. Czy
dx
przy calce ∫
mogę podstawić x=sint, bo wtedy bym rozpatrywać dla lxl<1 a
x(x
2
−1)
dziedzina to R bez −1,0,1? Czy na to się nie patrzy?
17
Patrykk:
Cześć, robię sobie zadania z matmy pod maturę i wpadłem na takie zadanie z książki:
3
olo:
bardzo prosze o rozwiązanie zadania
2
olek321:
wyznacz wszystkie pary liczb (x,y) spełniające równanie 2x(x+y+1)+y
2
+1=0.
1
Daniel:
1
Cos3x>
2
6
907:
Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta o danych wierzchołkach A=(1,2) i B=(3,4), wiedząc, że należy on do prostej o równaniu 2x+y−2=0 i do symetralnej boku AB.
1
eloelo:
Uzasadnij że −a*b=a*(−b)=−(a*c) , zadanie do udowodnienia na aksjomatach, bardzo proszę o rozwiązanie
0
tn:
Cześć,
10
eloelo:
Uzasadnij że istnieje dokładnie jeden element x∊R taki że ax=b Zadanie należy zrobić na aksjomatach, próbowałem wykazać że jeśli istnieje y∊R takie że ay=b
9
kleszcz:
Mam jeszcze jedno pytanie dla osób chcących zgarnąć $$$$. Mianowicie kupię następujące pozycje książkowe:
53
truskawka:
rozwiąż równanie: log
√
2
√
x
3
+8
= 2
3
Szymonnikt:
Proszę o pomoc w tych zadaniach
7
907:
Punkty A=(−4,1) i B=(0,−3) wyznaczają cięciwę okręgu o środku S=(0,b). oblicz długość promienia okręgu.
4
Początkujący:
Pochodna 1 i 2 rzędu z e
x
(2x+y
2
) jakby ktoś rozpisał
2
LC:
Jak zbadać zbieżność tego szeregu?
3
Etna:
8*log
2
1
2
−log
3
1
2
x≤20log
1
2
x−16
6
kasi@:
1) a
n
=cos 1/n 2) a
n
=2
n
/ n!
10
truskawka:
logx + log2x = log 3x
8
truskawka:
Równanie :
0
lepus:
:::rysunek::: Punkt P jest punktem styczności prostej k i okręgu. Punkty A i B to punkty przecięcia się dwóch
2
Etna:
(
√
x
)
log
5
x−1
=5 D;x>1
3
papaja:
Jak rozwiązać takie zadanie: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, gdzie m∊R, dla których zbiór rozwiązań 3x≤12−3m:
17
Anka:
Co prawda, pytanie nie matematyczne, czy na to forum czy nie...? Ale chyba rzeczywiście niektórym sprawia przyjemność pojechania po ambicji?
5
Kasumi:
Oblicz (proszę o obliczenie krok po kroku)
5x
2
−20
14x+42
1)
x
7x+14
x
2
+x−6
2x
2
−x−3
9x
2
+24+16
2)
x
3x
2
+7x+4
4x
2
−1
1
bk:
w pudełku znajduja sie rozróżnialne kule; 5 kul niebieskich, 4 kule czerwone i jedna zielona. Losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia,
3
jednorożec michał:
1.
10
x
+ 10
−x
= 5
10
x
− 10
−x
√
6
wyszło mi log
10
= x
2
1
łup łup:
Rzucamy trzema symetrycznymi, sześciennymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że suma otrzymanych oczek jest liczbą podzielną przez 8
1
Ewa:
Mam problem z tą całką, wiem że na leży zrobić ją trzykrotnie metodą przez części, ale nie wiem na jakiej zasadzie robi sie pochodną logarytmu o wyższej potędze.
2
Eggsy:
Mamy jakieś równanie i obok, x ∊ ]1,2[. Nie bardzo rozumiem co on oznacza. Mógłby ktoś pomóc?
24
Godzio:
Może źle wpisujesz w wolframie?
4
Uczen:
Witam pomoże im ktoś z pewną kwestą czym sie różni udowodnienie równości i tożsamości w trygonometri
9
karolcia:
bardzo proszę o rozwiązanie tego układu równań
5
Natalia:
Ciało porusza się ruchem prostoliniowym. Jego droga jest następującą funkcją czasu: s(t)=(t+t
2
)
8
Anaka:
Witam, czy ktoś może mi wyjasnic jak rozwiazac: "wyznacz zbiór wartośći funkcji f, jeśli:"
11
horn:
Prosze o rozwiazanie tej sumy krok po kroku
5
ziom:
Cześć mam problem z narysowaniem tej funkcji
9
truskawka:
Równanie ||x
2
−4|−1|=p ma dwa rozwiązania p ∊ ?
8
help:
witam proszę o pomoc w olbiczeniu: (8
2
− 18
2
+50
2
)*2
2
nie mam pomysłu jak to ze soba połączyć
5
boczekarnold:
zakupiono 16 biletow do teatru, w tym 10 biletowxna miejsca od 1 do 10, w pierwszym rzedzie i 6 biletow na miejsca od 11 do 16 w szesnatym rzedzie. oblicz prawdopobienstwo wylosowania
0
charlotte:
podaj niepewności pomiarowe a) 3,267x10
3
(+/−) 42
1
Zuzia912:
W granaistosłupie prawidłowym szceściokątnym o krwędzi podstawy równej 6 oraz wysokości równej 12 , wierzchołki podstawy dolnej połaczono ze środkiem podstawy górenej. Oblicz miarę kąta
4
my_mathematical_romance:
Na konkursie były dwa rodzaje zadań: łatwiejsze i trudniejsze. Za każde poprawne rozwiązanie zadania łatwiejszego można zyskać 2 punkty, a trudniejszego− 5 punktów. Jednak za błędne
4
minimanimo:
1. Wyznacz x, jeżeli: a) cosx = 1/2 i x∈<−6π; −4π>
4
M4RC!N:
Witam. Mam problem z rozwiązaniem zadania dotyczącego obliczania granicy ciągu. Byłby ktoś w stanie rozwiązać poniższe przykłady i wytłumaczyć mi jak się to robi?
2
patix882:
zakupiono 16 biletow do teatru , w tym 10 biletow na miejsca od 1 do 10, w pierwszym rzedzie i 6 biletow na miejsca od 11 do 16, w szesnastym rzedzie. na ile sposobow mozna wysowac sposrod
23
ladyb:
prosiłabym bardziej o wytłumaczenie i wskazówki niż zrobienie zadania, dziękuję.
21
J:
podwójny pierwiastek = dwa jednakowe
2
Brak:
Dane sa zbiory A=(−
∞
,7>,B=<−8,
∞
>.Wyznacz A\B i B∩A
27
Ewelonka:
Oblicz pochodną funkcji f(x) f(x)= (2x−3
√
x
)(1−
4
√
x
)
2
xyz:
Na trójkącie rownobocznym abc o boku dlugosci 4 opisano okrąg a następnie okrąg ten wpisano w trojkat KLM o boku dlugosci b. Oblicz stosunek pola ABC do klm. Prosze o wytlumaczenie,
8
;):
Przedstaw liczbę x=
√
3
/(
√
3
−
√
2
)
2
w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
1
Dominik:
Oblicz długość odcinka łączącego środki przekątnych czworokąta ABCD,gdy: A=(−3,−4) B=(6,−3), C=(1,10), D=(−2,7)
20
Kasumi:
Jak wykonać działania? Czy mógłby ktoś prosto wytłumaczyć? 3x/2x+1+x
2
/4x
2
+4x+1
5
3x:
Jeśli x=
√
5
− 2
√
3
i y=
√
5
+
√
3
,to liczba x−y/y jest równa.
3
Myth:
Witam, mam za zadanie obliczyć obwód dowolnego wielokąta wpisanego w okrąg znając tylko ilość jego boków i długość promienia. Jaki wzór jest na długość boku takiego wielokąta? Czy ktoś
22
olo:
czesc i prosze wytłumaczyc mi to zadanie
2
dawid:
Ile elementów mają zbiory: Z ∊ Z : 7 < |n| ≤ 68
10
lolek:
Oblicz różniczkę y'−
y
x
=x
2
√
1+x
2
. Krok po kroku jakby ktoś mógł objaśnić jak uporządkować x i y
1
lepus:
Oblicz wartość podanego wyrażenia, jeśli wiadomo, że α∊(0 stopni; 90 stopni) oraz tgα=2−
√
3
1
toffik:
Oblicz wartość wyrażenia:
20
:):
nie słyszałem o takim słowie w tym kontekście ale nasuwałoby się intuyjcyjnie, żeby negacja była tym samym co dopełnienie