logarytmy
truskawka: rozwiąż równanie:
log√2√x3+8 = 2
3 paź 19:28
5-latek: zalozenia i zastosuj definicje logarytmu
3 paź 19:29
Kacper:
x=3√−4
3 paź 19:31
truskawka: hmm założeniem będzie, że x3+8 ≠0 czyli że x≠−2
√2c=√x3+8
mogę to spotęgować?
3 paź 19:44
5-latek: Zalozenie to
x3+8>0 (przecież masz pierwiastek stopnia drugiego
A nie będzie ≥0 bo liczba logarytmowanan ma być >0 co niedawno pisalas
√22=√x3+8
2=√x3+8 (obie strony do potęgi drugiej i licz
3 paź 19:48
truskawka: * x>−2
3 paź 19:48
truskawka: czemu √22?
3 paź 19:50
5-latek: A ile w tym przykładzie wynosi c?
3 paź 19:56
truskawka: ahh no tak... 2
3 paź 20:14
5-latek: licz dalej
3 paź 20:20
truskawka: 2
2=x
3+8
4=x
3+8
x
3=4
x=
3√−4
3 paź 20:37
5-latek:
3 paź 20:38
truskawka: a taki przykład:
(2+x)
1/2=2
2+x
√2+x=2+x
2+x = 2
4+2x ?
3 paź 20:41
truskawka: czemu nie?
3 paź 20:41
5-latek: a czy x3=4? czy x3=−4 ?
3 paź 20:45
truskawka: −4 ....to literówka
3 paź 20:51
5-latek: No i teraz 3√−4 jest rozwiązaniem tego równania ?
3 paź 20:59
truskawka: hmm no tak mi się wydawało...
3 paź 21:03
5-latek: No to jak . Jest ? Czy nie jest ?
3 paź 21:04
sushi_gg6397228:
rzuć monetą, jak wypadnie kant, to nie będzie
3 paź 21:06
5-latek: Zobaczymy czy nasza truskaweczka myśli co robi
3 paź 21:07
truskawka: haha no nie ma możliwości, żeby wyszedł kant

Zawsze korzystam z rad forumowiczów

− wypadła reszka − czyli jest xD
3 paź 21:10
5-latek: Mylisz się może wypasc kant (już wiele tak mi wyszlo )
Udowodnij dlaczego jest bo ja twierdze ze nie (a może to ja się myle ?
3 paź 21:12
olekturbo: x
3 = 4
x =
3√−4 ? jakim cudem
3 paź 21:12
Kacper:
Przez 20 postów męczycie zadanko, co się w pamięci liczy
3 paź 21:16
5-latek: olek jest dobrze
3 paź 21:17
olekturbo: a no bo widze, ze x3 = −4 a nie 4 =)
3 paź 21:18
truskawka: x
3 =−4
no musi być
3√−4... nie wiem, jak to udowodnić xD
Moja pamięć nie jest aż tak dobrze rozwinięta, przepraszam
3 paź 21:18
5-latek: Czesc
Kacper 
Rozwiazanie jest ale czy wyznaczone rozwiązanie jest faktycznym rozwiązaniem tego zadania ?
To wlasnie trzeba sprawdzić . A jak zauwazyles z tym jest kłopot
3 paź 21:20
olekturbo: @truskawka
dziedzinka
3 paź 21:22
5-latek: Jakie musi być x które wyznaczylas na początku ?
Ile wynosi 3√−4?
teraz czy 3√−4jest większe od (−2) ? czy mniejszse ?
3 paź 21:22
olekturbo: wieksze
3 paź 21:24
truskawka: zał: x
3 > −2
x
3=−4 no nie zgadza się
3 paź 21:25
5-latek: Olek Ty jesteś truskawka ?
3 paź 21:25
olekturbo: Nie, bo już nie ma sezonu na owe
3 paź 21:26
olekturbo: @truskawka
x3 > −8
3 paź 21:26
5-latek: Post 19:48 sama napisalas x>−2 to czego piszses x3>−2 ?
Poza tym weź kalkulator i policz ile wynosi 3√4 a żeby policzyć ile wynosi 3√−4 daj
minus przed wynikiem
3 paź 21:29
truskawka: a no tak
x
3>−8
no to się zgadza w takim razie

3 paź 21:29
olekturbo: truskawka z ciekawosci jestes tegoroczna maturzstka?
3 paź 21:30
5-latek: Olek chodzi o to ze wpadasz i mieszasz .
Jeśli chcesz pomagać to napisz to wyraźnie ja wtedy nie będę pisal
3 paź 21:30
olekturbo: Przepraszam

pozdrawiam
3 paź 21:31
truskawka: @olek: tak, jestem, wiem, że mi wróżysz niski wynik z matury

@5latek:
3√4 = 1.5874
3 paź 21:31
5-latek: No to 3√−4=?
3 paź 21:32
Kacper:
Truskawka nie poddawaj się

Dziedzina x
3>−8, a nam wyszło x
3=−4, czyli pasuje
3 paź 21:34
5-latek: Pozdrawiam
olekturbo
3 paź 21:35
truskawka: no −1.5874, większe od −8
3 paź 21:37
olekturbo: wtedy nie sprawdzasz dla −8 a dla −2
3 paź 21:40
5-latek: To −1,5874 porównujemy nie z (−8) ale z (−2) bo nasze x>−2 ale jest dobrze
bo −1,5874>−2 czyli nasze x=3√−4 jest rozwiazniem tego równania
takie rzeczy to musisz wiedzieć jak maturzystka . Rozwiaznie równania musisz sprawdzić bo
mogą wyskoczyc pierwiastki obce
3 paź 21:42
5-latek: Popros olka żeby Ci pomogl w tym drugim równaniu
3 paź 21:45
truskawka: dobrze, 5−latek, bardzo, bardzo dziękuję

@olek, pomożesz?
3 paź 21:46
5-latek:
3 paź 21:48
olekturbo: Nie wiem
3 paź 21:52
olekturbo: @5−latek ?
3 paź 21:52
sushi_gg6397228:
i poszła na kolację
3 paź 22:09