dział: równania i nierówności logarytmiczno-wykładniczo-potęgowe
karolcia: bardzo proszę o rozwiązanie tego układu równań
(√2)x*(5√5)y=80
log1/3(x−y)=−1
3 paź 15:14
olekturbo: x−y = 3
x = y + 3
i podstaw do gory potem podziel przez 2 albo 5
3 paź 15:18
karolcia: jak moge podzielić skoro to są potęgi?
3 paź 15:21
karolcia: up
3 paź 15:30
sushi_gg6397228:
policzył dla drugiego równania −−> definicja log się kłania
3 paź 15:37
Janek191:
x = y + 3
więc
(√2)y +3*(5√5)y = 80
2√2*(√2)y*(5√5)y = 80 / : 2√2
(√2*5√5)y = 20√2
y = 5
====
x = 5 + 3 = 8
==========
3 paź 15:45
pigor: ..., M patrz i myśl, np. tak :
(√ 2)x * (5√ 5)y = 80 i log
13 (x−y) = −1 i x−y > 0 ⇔
⇔ 2
12x * 5
15y = 16*5 / :16*5} i x−y = 3 i
x > y ⇒
⇒ (*)
x = y+3 i 2
12y+32−4 * 5
15y−1 = 1 ⇒
⇒ 2
12(y−5) * 5
15(y−5 = 1 ⇔ (
√2 *
5√5)
y−5 = 1 ⇔
⇔ y−5=1 ⇔
y=6 , stąd i z (*)
(x,y) = (9,6) . ...
3 paź 15:50
pigor: ..., kurde , oczywiście miało być
y−5=
0 ⇔ y=5 , stąd i z (*) (x,y) = (8,6) . ...
3 paź 15:52
pigor: ..., przepraszam y−5=
0 ⇔ y=5 , stąd i z (*) (x,y) = (8,
5) . ...
3 paź 15:53
Janek191:
( 8; 5)
3 paź 15:53