potęgi
help: witam proszę o pomoc w olbiczeniu:
(8
2 − 18
2 +50
2)*2
2 nie mam pomysłu jak to ze soba połączyć
3 paź 14:00
J:
a o chcesz łączyć i dlaczego ?
3 paź 14:02
Janek191:
1) potęgowania w nawiasie
2) odejmowanie i dodawanie w nawiasie
3) mnożenie tego co wyjdzie przez 4
3 paź 14:04
help: nie potrafie policzyć tego w nawiasie
3 paź 14:22
J:
weź kalkulator
3 paź 14:23
Janek191:
Nie było mnożenia sposobem pisemnym ?

18
x 18
−−−−−−−−
144
18
−−−−−−−
324
50*50 = 2 500
3 paź 14:25
sushi_gg6397228:
pewnie masz wzory skróconego mnożenia zastosować
82−182=
a2−b2=..
3 paź 14:26
help: powiem wam tak

nie potrafiłem zrobić tego wszystkiego do potęgi 0,5 więc dla przykladu
podałem 2 no ale teraz zauwazyłem ze wtedy ten przyklad jest łatwy

dzięki za pomoc

olsniło mnie hehe czasami tak bywa
3 paź 14:31
sushi_gg6397228:
a1/2= √a
a potem wyłącz przed znak √ czynnik i będzie z górki
3 paź 14:38