matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż całe
kamil:
ciało spada swobodnie z wysokości 45m.oblicz czas spadania oraz jaką prędkość uzyska ciało po tym czasie?
3 paź 22:57
Janek191:
h = 45 m
m
g = 9,81
s
2
m
v
0
= 0
s
g*t
2
v = v
o
+ g*t = g*t oraz h =
2
v
t =
g
v
2
v
2
2 h = g*
=
g
2
g
m
m
2
v
2
= 2h*g = 90 m*9,81
= 882,9
s
2
s
2
więc
m
v = 29,71
s
oraz
29,7
m
s
t =
≈ 3 s
9,81
m
s
2
4 paź 07:44
daras:
lub z ZZEnergii : E
p
= E
K
mv
2
= mgh
2
v =
√
2gh
zajrzyj do podręcznika albo tutaj :
http://fizyka.pisz.pl/strona/10.html
i tutaj:
http://fizyka.pisz.pl/strona/52.html
wtedy sam rozwiążesz takie proste zadanko całe
4 paź 09:59