matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak to zrobić?
Etna:
(
√
x
)
log
5
x−1
=5 D;x>1 zaminiłam:
1
1
log
5
x−1=
−log
x
x=log
x
log
x
5
xlog
x
5
I dalej się już gubię
3 paź 17:49
Dama♠:
x>0 x
1
2
(log
5
x−1)
=5 x
1
2
log
5
x
*x
−1
2
=5 /*
√
x
⇔ x
log
5
(
√
x
)
=5
√
x
logarytmujemy obustronnie log
5
(
√
x
)*log
5
(x)=log
5
(5)+log
5
(
√
x
)
1
1
log
5
2
(x)−
log
5
−1=0
2
2
log
5
2
(x)−log
5
−2=0 log
5
(x)=t t
2
−t−2=0 Kończ
3 paź 19:01
as:
♠ log
5
2
x=log
5
x−2=0 ⇒ (log
5
x−2)(log
5
x+1)=0 log
5
x=2 v log
5
x= −1
1
x=25 v x=
5
3 paź 20:51
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick