Funkcja wykladnicza 2 zadania-(na skraju załamania)
Szymonnikt: Proszę o pomoc w tych zadaniach
zad1 3x+2x=2x−1+3x+1
Wychodzi mi że (2/3)x=4 a (3/2)x=1/4 i co teraz? Nie wiem jak za to się zabrać.
zad2 ponieważ nie da się tego inaczej zapisać niż słownie tak więc
2 do potęgi (x+p{x2−4)
3 paź 18:58
Szymonnikt: sorry wysłało się za wcześnie więc 2 zadanie to
2 do potęgi (x+√x2−4) minus 5 razy pierwiastek z 2 do potęgi (x−2+√x2−4)
tu mam problem z potęgą √x2−4
Z góry serdecznie dziękuje za pomoc
3 paź 19:02
Szymonnikt: przepraszam znowu pomyłka to moja pierwsza korespondencja tutaj zamiast (x+√x2−4 ma być
(x+√x2−4
3 paź 19:04
Mila:
1) logarytmować obustronnie
2) 2x+√x2−4−5*√2x+√x2−4=?
Co ma byc z prawej strony?
3 paź 21:23
Szymonnikt: =6
4 paź 10:34