pochodna
Ewelonka: Oblicz pochodną funkcji f(x)
f(x)= (2x−3√x)(1−4√x)
f(x)= x+√x2x−1
3 paź 12:48
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
3 paź 12:52
Ewelonka: znam, ale wynik mi nie wychodzi no ...
3 paź 12:53
Ewelonka: robię tak, mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze
3 paź 12:53
sushi_gg6397228:
daj U zamiast u (bedą większe ułamki)
zapisz swoje obliczenia
3 paź 12:54
Ewelonka: 2x− 8x√x − 3√x + 12
3 paź 12:55
3 paź 12:56
3 paź 12:56
Ewelonka: czy to jest jakis wzór to co napisałeś ?
3 paź 12:57
Ewelonka: | | 1 | | 1 | |
2 − 8* |
| + 8x * 2√x − 3* |
| |
| | √x | | 2√x | |
3 paź 12:59
Ewelonka: czy mam dobry tok rozumowania ?
3 paź 13:00
Ewelonka: | | x | |
powinnam robić to dzielenie |
| = √x |
| | √x | |
3 paź 13:01
sushi_gg6397228:
1. najpierw zapisz od nowa
f(x)=...
2. wykonaj mnożenie
3. wykonaj skracanie i redukcje wyrazów podobnych
3 paź 13:01
J:
| | 5 | |
(2x − 5√x + 12)' = − |
| |
| | 2√x | |
3 paź 13:05
Janek191:
f(x) = 2 x − 8
√x − 3
√x + 12 = 2 x − 11
√x + 12
3 paź 13:06
Ewelonka: | | 4√x−11 | |
pierwsze wyszło mi |
| |
| | 2√x | |
3 paź 13:06
J:
sam się śmieję z mojej pochodnej...
3 paź 13:08
Ewelonka: | | x | |
Dobra, to już wiem jak, nie zauważyłam,że |
| = √x, dziękuuuuuję wam bardzo  |
| | √x | |
3 paź 13:08
Ewelonka: Spoko J, nie widziałeś moich błędów XD
3 paź 13:09
3 paź 13:10
3 paź 13:10
sushi_gg6397228:
drugie
g(x)=...
g'(x)=...
h(x)=...
h'(x)=....
i potem do wzoru
3 paź 13:13
Janek191:
W II zastosuj wzór na pochodną ilorazu funkcji
| | f (x) | | f '(x)*g(x) − f(x)*g '(x) | |
( |
| ) ' = |
| |
| | g(x) | | [ g(x)]2 | |
3 paź 13:13
Ewelonka: 4 ...
3 paź 13:14
Ewelonka: Dobra, już sobie dam radę

Dziękuuuuuuję Wam baaaaardzo

3 paź 13:15
J:
| | | | 1 | | (1 + |
| )*(2x−1) − (x +√x)*2 | | | 2√x | |
| |
f'(x) = |
| |
| | (2x−1)2 | |
3 paź 13:16
sushi_gg6397228:
na zdrowie
3 paź 13:19
Ewelonka: Bóg zapłać
3 paź 13:20