Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta
907: Wyznacz współrzędne wierzchołka C trójkąta o danych wierzchołkach A=(1,2) i B=(3,4),
wiedząc, że należy on do prostej o równaniu 2x+y−2=0 i do symetralnej boku AB.
|AC| i |BC| są równe prawda? porównałem te 2 długości, ale raczej coś zrobiłem źle, pomoże ktoś
?
3 paź 20:06
5-latek: A zrobiles rysunek ?
jeśli nie to go najpierw zrob
Po drugie wyznacz równanie tej symetralnej
3 paź 20:09
===:
3 paź 20:20
Mila:

A=(1,2) i B=(3,4)
k: 2x+y−2=0⇔
k: y=−2x+2
Symetralna AB:
P(x,y) ∊symetralnej⇔
√(x−1)2+(y−2)2=
√(x−3)2+(y−4)2 /
2
x
2−2x+1+y
2−4y+4=x
2−6x+9+y
2−8y+16⇔
−2x−4y+5=−6x−8y+25⇔
4y=−4x+20 /:4
y=−x+5
C jest punktem przecięcia prostej k i symetralnej
−x+5=−2x+2
x=−3
y=−2*(−3)+2
y=8
C=(−3,8)
3 paź 20:22
5-latek:
3 paź 20:23
Mila:
Witaj 5−latku.
3 paź 20:32
907: źle wykonałem rysunek i to mi namieszało, dziękuje za pomoc
3 paź 20:32