Wartość bezwzględna, zamiana pierwiastka na nią :)
Patrykk: Cześć, robię sobie zadania z matmy pod maturę i wpadłem na takie zadanie z książki:
√5−2√6
Chciałem to rozpisać w środku na 6 i −1, no ale wtedy przecież nie użyje wzoru skróconego
mnożenia, żeby dojść do wartości bezwzględnej

Jak to się robiło?
3 paź 22:07
olekturbo: √3 i √2
3 paź 22:08
sushi_gg6397228:
w srodku masz a2+b2 − 2ab=
będa inne pary liczb
3 paź 22:09
Patrykk: wiem wiem, że w środku miał być ten wzór tylko nie wiedziałem jak dobrać pary liczb

dzięki
za odp, sprytne
3 paź 22:15
Patrykk: słuchajcie idę dalej i miałem przykład √6−2√5 + √14−6√5 i doszedłem, że to jest
√(1−√5)2+√(√5−√9)2 no ale tak na prawdę w głowie ogarnąłem te pary liczb.. jest
jakiś sposób na to niż szukanie w głowie? W niektórych przypadkach można serio przecież
spędzić nad tym sporo czasu główkując jakie to liczby będą.. Nie ma na to jakiejś metody?
4 paź 00:33
henrys: ogólnie nie ma, ale w niektórych przypadkach, można znaleźć metodę, np.
gdy pod pierwiastkiem masz jakiś pierwiastek z liczby pierwszej, tak jak w tym przykładzie,
możesz nie zgadywać tylko rachunkowo zwinąć w kwadrat
6−2
√5=(a−b
√5)=a
2+5b
2−2ab
√5
ab=1
a
2+5b
2=6 tutaj widać że a=1 i b=1 pasuje, gdyby nie było widać to obliczyć

drugi przykład
14−6
√5=(a−b
√5)
2=a
2+5b
2−2ab
√5
ab=3
a
2+5b
2=14, a=2, a=3,b=1
4 paź 00:43
henrys: w ostatniej linijce powinno być a=3, b=1, a nie a=2..
4 paź 00:45
Patrykk: ciekawa metoda, nie wpadłbym nigdy na to.. dzięki
4 paź 00:56
henrys: 
jasne
4 paź 01:01
Patrykk: no a co mam zrobić w tym?
√57−12√15 mam klina...
4 paź 01:22
henrys: a można spróbować (a√5−b√3)2=5a2+3b2−2ab√15
ab=6, 5a2+3b2=57
a=3,b=2
4 paź 01:30
Bogdan:
Bierzemy połowę liczby z pierwiastkiem, w tym przypadku 6√15 i tworzymy iloczyny
dwóch czynników dopóty, dopóki suma kwadratów tych czynników da liczbę bez pierwiastka.
6√15 * 1, (6√15)2 + 11 ≠ 57
6 * √15, 62 + √152 ≠ 57
szukamy dalej
3√5 * 2√3, (3√5)2 + (2√3)2 = 57 bingo!
(3√5 − 2√3)2 = 57 − 12√15
Ostatecznie otrzymujemy:
√57 − 12√15 = √ (3√5 − 2√3)2 = |3√5 − 2√3| = 3√5 − (2√3
4 paź 01:35
Patrykk: Masakra.. Genialne to jest

Gdzie takich rzeczy uczą ?
4 paź 01:37
Patrykk: *Bogdan, z tym co dalej to wiem, generalnie zadanie miało dwa takie pierwiastki tylko z tego
nie umiałem zwinąć pod wzór, żeby bezwzględną zrobić

Dzięki Wam wielkie
4 paź 01:39
henrys: hmmm w sumie na jedno wychodzi
4 paź 01:40
Patrykk: wydaje mi się, że jeśli się ją zna oczywiście, to ta metoda ze wzorem jest łatwiejsza tzn nie
trzeba szukać, niektórzy nie mają do szukania szczęścia...
4 paź 01:43
henrys: otóż to!, no i trzeba wymyślać na skróty
4 paź 01:48
Mac:
Bez wymyślania nie ma postępu i rozwoju
4 paź 02:02