Fizyka
Natalia: Ciało porusza się ruchem prostoliniowym. Jego droga jest następującą funkcją czasu:
s(t)=(t+t2)
W tym wzorze współczynniki liczbowe są wyrażone w SI.
a) Odczytaj z podanego wzoru wartości prędkości początkowej i przyspieszenia ciała.
b) Oblicz przebyta drogę między początkiem trzeciej a końcem piątej sekundy ruchu oraz szybkość
średnią ciała w tym odstępie czasu.
3 paź 15:07
sushi_gg6397228:
s'(t) = v
s ' ' (t)= a
licz pochodne po "t"
3 paź 15:09
Natalia: aha ok, chyba rozumiem, dzięki
3 paź 15:23
Natalia: A mogłabym prosić a zapisanie jakichś obliczeń? Bo wynik w a) ma wyjść v
0= 2m/s i a=4m/s
2,
ale nie bardzo wiem skąd to się wzięło
3 paź 15:26
sushi_gg6397228:
v(t)= 1+ 2t
a(t)= 2
chyba, że wzór jest inny
3 paź 15:34
Janek191:
Może tam jest
s(t) = 2*( t + t2)
3 paź 15:51