Liczę na szybka odpowiedz :)
;): Przedstaw liczbę x= √3/(√3−√2)2 w postaci ułamka o wymiernym mianowniku.
3 paź 12:44
sushi_gg6397228:
najpierw policz ile wyjdzie w mianowniku
3 paź 12:45
;): 3−2√6+2
3 paź 12:56
Janek191:
... = 5 − 2√6
Pomnóż licznik i mianownik przez 5 + 2√6
3 paź 13:00
;): wynik to 5√3 + 6√2 /9
3 paź 13:13
Janek191:
?
3 paź 13:17
sushi_gg6397228:
skad 9 w mianowniku ?
3 paź 13:18
Janek191:
| √3 | | √3 | | 5 +2√6 | |
| = |
| * |
| = |
| 3 − 2 √6 + 2 | | 5 − 2√6 | | 5 + 2√6 | |
| | 5 √3 + 2 √18 | | 5√3 + 2*3 √2 | |
= |
| = |
| = 5 √3 + 6√2 |
| | 25 − 24 | | 1 | |
3 paź 13:22
;): Ok,widzę swój błąd.Wielkie dzięki
3 paź 13:29