Statystyka
bezendu:
2.Jeżeli przestrzeń wszystkich możliwych zdarzeń A={1, 2, 3, 4, 5, 6} określić dopełnienie i
negację zdarzenia a={1, 2}.
Jak wyznaczyć negację ?
2 paź 23:35
bezendu:
3 paź 00:29
:): nie słyszałem o takim słowie w tym kontekście ale nasuwałoby się intuyjcyjnie, żeby negacja
była tym samym co dopełnienie
3 paź 00:33
:): a'={3,4,5,6}
3 paź 00:34
henrys: jakieś pomieszanie z poplątaniem
3 paź 00:35
pigor: ..., dopełnienie do A podzbioru a={1,2} to A'= {3,4,5,6}, a
negacja zdarzenia a={1,2}, (nie dam sobie uciąć głowy), to może pozostałe
2
2−1= 3 zdarzenia (podzbiory) tego zdarzenia (zbioru) a={1,2}, czyli { ∅, {1},{2} }. ...
3 paź 00:37
bezendu:
Dziękuję, takie mam polecenie niestety.
3 paź 00:43
pigor: ... oczywiście u mnie powinno być a' , a nie A' ; przepraszam . ...
3 paź 00:47
Kacper:
Pojęcie negacji w rachunku?

Zdarzenie przeciwne tak, ale to jest dziwne.
3 paź 10:49
bezendu:
Kacper potwierdzisz tą negację pigora ?
3 paź 12:20
Kacper:
Nie potwierdzam i nie zaprzeczam, bo nie spotkałem się z czymś takim po prostu

Ewentualnie bym obstawiał wszystkie pozostałe podzbiory zbioru A, czyli byłoby ich więcej, niż
podał
pigor
3 paź 12:24
3 paź 12:37
Kacper:
To trzeba było zapytać o cho chodzi lub iść na wykład
3 paź 12:39
bezendu:
Ćw mam dopiero we wtorek i mam mieć zrobioną tą listę. A na wykładzie tego raczej nie był

To jest tylko kawałek listy, zadań jest więcej, ale tego 2 nie pojmuję.
3 paź 12:51
henrys: Nie zgadzam się z odpowiedzią pigora. Elementami przestrzeni A są zdarzenia od do 1 do 6. Nie
żadne podzbiory. Ta przestrzeń zawiera tylko te 6 wypisanych elementów. Można ja utożsamić ze
zdarzeniami polegającymi na jednokrotnym rzucie kostką. a−jest zdarzeniem, polegającym na tym,
że wypadła jedynka lub dwójka. Dopełnienie (zbioru) a to zbiór {3,4,5,6}. Negacja a, to ten
sam zbiór (nie wypadła ani jedynka ani 2).
Według mojej ostatnio nieco zachwianej logiki
3 paź 13:24
bezendu:
henrys wiem jak dopełnienie wygląda, mi chodziło tylko o negację

Dziękuję za odpowiedź.
3 paź 13:29
PW: Gdzieś w internecie znalazłem, że "negacją zdarzenia nazywamy wystąpienie wszystkich innych
typów zdarzeń". Jako definicja marne, ale może idzie o wszystkie zdarzenia dające się utworzyć
ze zbioru A, różne od a.
Poszukaj, może gdzieś jest definicja lepsza matematycznie.
3 paź 13:50
henrys: dla jasności, negacja a to zbiór {3,4,5,6} równy dopełnieniu.
3 paź 16:44
Kacper:
PW ja dokładnie tak samo to rozumiem, ale nie wiadomo, co "autor miał na myśli"
3 paź 17:29
henrys: A jest przestrzenią, elementami tej przestrzeni są zdarzenia.
a={1,2} jest zdarzeniem.
1,2 elementy przestrzeni A sprzyjające zdarzeniu a.
3 paź 17:46
henrys: czyli a jest jedynką lub dwójką.
negacja a=a nie jest jedynką i a nie jest dwójką czyli a jest 3 lub 4 lub 5 lub 6.
¬a={3,4,5,6}
3 paź 17:53