Oblicz długość promienia. Geometria analityczna
907: Punkty A=(−4,1) i B=(0,−3) wyznaczają cięciwę okręgu o środku S=(0,b).
oblicz długość promienia okręgu.
Jakieś wskazówki ?
3 paź 18:56
ICSP: skoro A i B wyznaczają cięciwę okręgu to oba te punkty należa do okręgu zachodzi zatem równość
: |AS| = |BS|.
3 paź 18:58
907: Czyli mogę przyrównać długość AS do BS z niewiadomą b i z tego to wyliczyć ?
3 paź 19:11
ICSP:
3 paź 19:12
907: Dziękuje bardzo

wyszło, że b=
52 mam nadzieję ze się nie pomyliłem
3 paź 19:17
907: 54*
3 paź 19:18
ICSP: źle. b = 1
3 paź 19:20
907: znalazłem błąd, dzięki
3 paź 19:25