Dylemat całki
Paweł: Witam, jak to jest z postawieniem w calkach. Trochę się pogubiłem, dawno nie e liczyłem. Czy
| | dx | |
przy calce ∫ |
| mogę podstawić x=sint, bo wtedy bym rozpatrywać dla lxl<1 a |
| | x(x2−1) | |
dziedzina to R bez −1,0,1? Czy na to się nie patrzy?
3 paź 22:11
Mila:
Ułamki proste.
| 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x*(x−1)*(x+1) | | x | | x−1 | | x+1 | |
3 paź 22:35
Paweł: Wiem, że tak można to zrobić. Chodzi mi tylko czy mogę użyć takiego postawienia?
3 paź 22:48
aaa: Przy rozwiązywaniu takich całek (wielomianowych) postępujemy następująco:
1) sprawdzamy czy licznik < mianownik czy odwrotnie
2) u nas L < M czyli:
a) sprawdzamy czy można rozłożyć mianownik na czynniki:
− u nas można: x(x − 1)(x + 1)
Mamy zatem:
Teraz rozkładamy na ułamki proste:
| A | | B | | C | | 1 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| x | | x − 1 | | x + 1 | | x(x − 1)(x + 1) | |
A(x − 1)(x + 1) + Bx(x + 1) + Cx(x − 1) = 1
Ax
2 − A + Bx
2 + Bx + Cx
2 − C = 1
(A + B + C)x
2 + Bx − A − C = 1
Wielomiany są równe jeśli mają te same współczynniki.
Wystarczy porównać współczynniki i całkę przekształcić do postaci:
| | dx | | dx | | dx | |
A∫ |
| + B∫ |
| + C∫ |
| |
| | x | | x + 1 | | x − 1 | |
To już jest chyba proste do policzenia co nie?
3 paź 22:48
Mila:
Nie możesz, bo ograniczasz dziedzinę.
3 paź 22:49
Paweł: Ok, super. Dziękuję bardzo.
3 paź 22:51
Bogdan:
Od tego miejsca: A(x − 1)(x + 1) + Bx(x + 1) + Cx(x − 1) = 1 można tak:
| | 1 | |
dla x = 1: 2B = 1 ⇒ B = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x = −1: 2C = 1 ⇒ C = |
| |
| | 2 | |
dla x = 0: −A = 1 ⇒ A = −1
4 paź 00:22