Pomocy podajcie wzór
Kindereeek: Proszę tylko o podanie wzoru
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A(−2,−3), B(1,4), C(−1,3).
a) oblicz obwód trójkąta ABC, <−−− obliczyłam
b) oblicz długość środkowej BD. −−−−−> D wynosi (−3/2,0)
w podpunkcie b) jaki wzór używamy co od czego odejmujemy? bo ja uważam że odejmujemy −3/2−1 i
to do kwadratu itd. ale wiem ze tak nie jest, czemu?
3 paź 23:44
Bogdan:
| | 3 | | √89 | |
D = (− |
| , 0), |BD| = √ 25/4 + 64/4 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 5 | | 25 | |
(− |
| − 1)2 = (− |
| − |
| )2 = (− |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 5 | | 25 | |
(1 − (− |
| )2 = (1 + |
| )2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
(a − b)
2 = (b − a)
2
4 paź 00:31