1. Wyznacz x, jeżeli:
minimanimo: 1. Wyznacz x, jeżeli:
a) cosx = 1/2 i x∈<−6π; −4π>
b) ctgx =
√3/3 i x∈<−6π; −5π>
2. Wskaż najmniejszą liczbę spełniającą podane warunki.
cosx= 1/2 i x∈<−4π; −2π>
3. Ustal liczbę rozwiązań równania należących do przedziału <−2π; 2π>.
tgx = cosx
Nie wiem jak się zabrać za te zadania byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi pomógł
3 paź 13:44
sushi_gg6397228:
najpierw podaj rozwiazania dla 1ćwiartki
3 paź 13:52
Janek191:

a)
aby x ∊ < − 6π ; − 4 π > przesuwamy w lewo o 6π
czyli
| | π | | π | | π | |
x = |
| − 6π lub x = 2π − |
| − 6π = − |
| − 4π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
3 paź 13:56
Janek191:
W z.2 skorzystaj z z.1 a)
3 paź 13:58
minimanimo: ok, dzięki

już wiem o co chodzi
3 paź 16:22