rozwiąż całe-dziękuję
rafcio: samochód rajdowy przebył pierwszy odcinek trasy 180km w czasie 2,5h,a drugi odcinek 120km z
prędkością 54km/h.oblicz średnią prędkość samochodu na całej trasie
3 paź 22:21
Eta:
vśr=75 km/h
3 paź 22:30
daras: 63, 53 km/h
3 paź 22:32
Bogdan:
| | 180 | | 5 | |
v1 = |
| = 72 km/h, t1 = |
| h, |
| | 2,5 | | 2 | |
| | 120 | | 20 | |
v2 = 54 km/h, t2 = |
| = |
| h |
| | 54 | | 9 | |
| | 5 | | 20 | | 300 | | 18 | |
180 + 120 = v*( |
| + |
| ) ⇒ v = |
| * |
| ≈ 63,53 km/h |
| | 2 | | 9 | | | | 18 | |
4 paź 00:42
Janek191:
t
1 = 2,5 h
| | km | | 20 | |
t2 = 120 km : 54 |
| = |
| h |
| | h | | 9 | |
| | (180 + 120) km | | 300 km | |
vśr = |
| = |
| = |
| | | | | |
| | 1 080 | | km | | km | |
= |
| |
| ≈ 63,53 |
| |
| | 17 | | h | | h | |
4 paź 07:34
Kacper:
Strasznie wolny ten samochód
4 paź 08:36
Janek191:
Pewnie poruszał się, w większości, po terenie zabudowanym
4 paź 09:18
daras: bo to był kierowca z zielonym liściem
4 paź 09:45
daras: @[Janku]] po co (prze−)pisać 2x te samo rozwiązanie
4 paź 09:46