sumowanie
horn: Prosze o rozwiazanie tej sumy krok po kroku
5 5
∑ ∑ (2ij + 3i)
i=1 j=1
3 paź 14:46
sushi_gg6397228:
zacznij od sumy od wewnątrz
3 paź 14:48
horn: tzn? najpierw robimy sume z j, ale co wstawic w miejsce i
3 paź 16:56
henrys: nic, zostaw i na później
3 paź 16:57
Mila: Najpierw sumę:
5
∑i*(2j+3)=
j=1
Napisz wynik:
3 paź 17:11
horn: MIla − 45
3 paź 19:09
Dama♠:
45i
teraz sumę
5
45*∑i=...
i=1
3 paź 19:14
Mila:
Podaj wynik.
3 paź 19:15
horn: A nie zauwzylem ze i bylo wyciagniete ale teraz juz rozumiem...
Trzeba najpierw zrobic wewnetrza sume, zostawic i w spokoju i pozniej zabrac sie za nia.
5
∑45*1=45+90+135+180+225=675
i=1
Dzieki
3 paź 20:21
Mila:
Dobrze.
3 paź 20:25
horn: Porobilem przez ostatnia godzinke pozostale przyklady, ale zatrzymalem sie przy 4 podpunktach,
bo nie wiem
jak ugrysc te indeksy w stylu i=j, prosilbym o podpowiedz na wybranym przykladzie

4 2i
1) ∑ ∑ (i
2 +j
2)
i=0 j=i
4 5
2) ∑ (i*∑ j)
i=1 j=i
3 i−1
i=1 j=1
10 i
i=1 j=i
3 paź 23:30
horn: ugryzc*
3 paź 23:31
horn: up
4 paź 12:19
horn: NIkt sie nie skusi?
4 paź 12:58
henrys: 1) możesz sobie rozpisać np tak
∑j=1, j=2(1+j2)+ ∑j=2, j=4(4+j2)+ ∑j=3, j=6(9+j2)+ ∑j=4, j=8(16+j2)=
(2+1+4)+(12+4+9+16)+(36+9+16+25+36)+(80+16+25+36+49+64)=440
4 paź 13:10