Aksjomaty
eloelo: Uzasadnij że istnieje dokładnie jeden element x∊R taki że ax=b
Zadanie należy zrobić na aksjomatach, próbowałem wykazać że jeśli istnieje y∊R takie że ay=b
,to wyszłoby że x=y ale potrzebuje w tym trochę pomocy
3 paź 19:31
PW: Dobrze się bierzesz do rzeczy.
3 paź 19:34
eloelo: tylko że kompletnie nie wiem co dalej
3 paź 19:46
PW: Połóż przed sobą kartkę z aksjomatami i pomyśl, na który powołać się, żeby z
ax = b ⋀ ay = b
zrobić
ax − ay = b − b.
Jest taki aksjomat?
3 paź 19:58
eloelo: Istnienie elementów przeciwnych?
Wtedy b−b=0 => ax−ay=0
Ale nie wiem jak dalej
3 paź 20:11
Saizou :
Chyba jakoś tak, dowód istnienia:
ax=b /a−1
aa−1x=a−1b
x=a−1b
dowód jednoznaczności:
zakładamy, że można to coś przedstawić na dwa sposoby i pokaż że to to samo
3 paź 20:16
PW: Ciągnę myśl z 20:11.
A jest aksjomat o możliwości wyłączenia przed nawias? (To się nazywa rozdzielność ...)
3 paź 20:21
eloelo: : Czyli, a(x−y)=0
1 przypadek) a=0
2przypadek) a≠0
x−y=0
(istnienie elementów przeciwnych)
x=y
Czy taki dowód jest wystarczający ?
3 paź 20:30
PW: A te "przypadki" to z jakiego aksjomatu wynikają? To się nazywa "dzielniki zera", ale nie
pamiętam, czy jest to aksjomat, czy twierdzenie.
Dobrze by było przy tego typu zadaniach powiedzieć:
− na jakim poziomie się poruszasz,
− jaki jest ten zestaw aksjomatów.
3 paź 20:35
eloelo: Jeśli chodzi o zestaw aksjomatów to poruszam się w zakresie 12 podstawowych, 1−4 dotyczą
dodawania, 5−8 analogicznie mnożenia 9. to rozdzielność mnożenia względem dodawania, 10.Prawo
trichotomii , 11.Przechodniość , a 12.Związki nierówności z działaniami.
3 paź 20:54
3 paź 21:12