"wyznacz zbiór wartośći funkcji f, jeśli:" f(x)=-36^x-4*6^x-5 oraz f(x)=U{-2*5^x
Anaka: Witam, czy ktoś może mi wyjasnic jak rozwiazac:
"wyznacz zbiór wartośći funkcji f, jeśli:"
f(x)=−36
x−4*6
x−5
oraz
Proszę o pomoc :c
wiem, że trzeba podstawić, tylko np w 1) wychodzi mi delta <0 a w drugim doszlam do
3 paź 14:58
sushi_gg6397228:
| 1 | |
| jak wygląda wykres funkcji ? |
| x | |
3 paź 15:03
J:
no i co z tego wynika,że : Δ < 0 ?
3 paź 15:07
Anaka: 1/x to są hiperbole
I własnie − co nam wynika z tego, że Δ<0
3 paź 15:08
Anaka: Tzn że nie ma miejsc zerowych tylko co dalej
3 paź 15:09
J:
tzn .....przyjmuje tylko wartości ujemne
3 paź 15:10
Anaka: Tzn no tak, a jaki kolejny krok?
3 paź 15:15
Mila:

1) f(x)=−36
x−4*6
x−5
f(x)=−6
2x−4*6
x−5
6
x=t, t>0
f(t)=−t
2−4t−5 , D=(0,
∞)
Parabola skierowana w dół
t
w=−2
f(t) jest malejąca dla x>−2
f(0)=−5
Z
f=(−
∞,−5)
3 paź 17:53
Mila:
Inny sposób:
2)
w− wartość funkcji
t>0 i t≠4⇔
−2t−7=w*(t−4)
−2t−7=w*t−4w
−2t−w*t−7=−4w
t*(−2−w)=−4w+7
Równanie ma rozwiązanie dla w≠−2
(−4w+7)*(−2−w)>0⇔
Sprawdzić jeszcze jakie w dla t=4, czy nie trzeba czegoś wyrzucic z przedziałów.
3 paź 18:26