pomoc w zadaniu
kirgo61: Witam, mam problem z zadaniem 5.19 link:
http://imageshack.com/a/img912/7166/0mgiNP.jpg
wydaje mi się że będą takie założenia f(2)>0,
Δ>0, X
w>2. czy powinienem obliczyć delte z tego z założeniem że jest ona większa od 0?
3 paź 13:19
Kacper:
Warunki:
Δ>0 (nie ma mowy o różnych, ale dwa dla mnie oznacza dwa różne i będę się kłócił

)
x
w>2
f(2)>0
3 paź 13:21
ICSP: nie ma napisane dwa różne miejsca zerowe, więc Δ ≥ 0
Najpierw oblicz wyróżnik, a potem rozwiaż nierówność.
3 paź 13:22
J:
podwójny pierwiastek = dwa jednakowe
3 paź 13:23
PW:
Δ > 0, bo mają być dwa miejsca zerowe.
3 paź 13:25
J:
jeszcze raz: Δ ≥ 0
3 paź 13:25
PW: Jestem tego zdania co Kacper, sprawa jest bezdyskusyjna, szczególnie że mówi się o
miejscach zerowych, a nie o pierwiastkach (chociaż 2 pierwiastki to też dwa różne).
3 paź 13:26
J:
Pamiętasz PW taki zapis: Δ = 0 x1,2 = ....
3 paź 13:27
Kacper:
No i wiedziałem, że będą dwie wersje
3 paź 13:27
kirgo61: czyli zacząć od podstawienia 2 za x i obliczyć m?
3 paź 13:28
J:
jak to mówią .... " są różne szkoły"
3 paź 13:29
ICSP: Jeżeli kolega ma odpowiedzi to może nam powiedzieć czy m = −6 jest w nich zawarte
3 paź 13:29
Kacper:
Definicja miejsca zerowego:
Miejsce zerowe, to argument, dla którego f(x)=0.
Idąc takim rozumowaniem, to funkcja f(x)=x+2 też może mieć kilka miejsc zerowych wszystkie
równe −2?

Ktoś kiedyś napisał wg mnie głupotę i do dzisiaj są problemy z tego wynikające
3 paź 13:30
3 paź 13:32
Kacper:
Link nie działa, ale mam ten zbiór i jego autor daje warunek Δ>0.
3 paź 13:37
PW: J, pamiętam te czasy, ale chyba mamy to już za sobą. Było to ewidentne pomylenie pojęć
liczby pierwiastków wielomianu (w niedbałym ujęciu mówiono o dwóch jednakowych zamiast o
podwójnym pierwiastku) z liczbą rozwiązań.
Wielomian
W(x) = (x − 1)2
ma pierwiastek podwójny x0 = 1, ale równanie
(x − 1)2 = 0
ma jedno rozwiązanie. Dziś przyjmuje się mówić "równanie ma rozwiązania", a nie "równanie
ma pierwiastki".
Kacper podał dobry przykład o 13:20.
3 paź 13:40
3 paź 13:40
Kacper:
kirgo61
Pozostałe dwa warunki rozwiąż i znajdź część wspólną tych trzeb zbiorów.
3 paź 13:43
kirgo61: dzięki za odpowiedź
3 paź 13:43
J:
aby zamknąć temat ... dlaczego autorzy zadań piszą: "dwa różne pierwiatki" ?
3 paź 13:59
Kacper:
J wg mnie dla tego, żeby nie było niedomówień pomiędzy tymi, którzy uważają różnie
3 paź 14:02
J:
a no właśnie..
3 paź 14:03